Суспільство
15 грудня 2014
Новорічні бюджети українців зменшились на третину
Цього року бюджет українців на новорічні свята знизиться до 2817 грн у розрахунку на середньостатистичну сім'ю. Торік українці планували витратити на свята більшу суму – 4155 грн.
news-image

Це показали результати щорічного дослідження споживчих настроїв українців напередодні новорічних і різдвяних свят, пише «Єдність» із посиланням на ТВі.

Головною статтею витрат, яка відчуває скорочення, стануть розваги – на них у цьому році буде виділено близько 13% святкового бюджету. Решта коштів буде спрямована на подарунки (43%) і святковий стіл (44%).

У процесі опитування респондентам традиційно запропонували назвати найбажаніші подарунки на Новий рік. Як і в минулі роки, в списку бажань більшості українців лідирує такий подарунок, як гроші. До речі, майже для половини європейців гроші також є одним з найбажаніших подарунків. На другому місці – подорожі, яким особливо зрадіють жінки. На третьому місці – смартфони. Такий подарунок, за результатами дослідження, припаде до душі переважній більшості чоловіків.

Тим часом дарувати українцям у цьому році найчастіше будуть солодощі та косметику/парфуми. Готівкові подарунки за популярністю займають лише третє місце. Також зростає популярність книг й одягу/взуття – вони на четвертому і п'ятому місцях відповідно. Для підлітків (12-18 років) на новорічні свята заплановані солодощі (перше місце), готівка та книги (друге і третє місця). Малюкам у віці до 12 років українці покладуть під ялинку книги, конструктори й іграшки для розвитку.

У 2014 році більше третини від усіх подарунків будуть придбані онлайн. Близько 40% опитаних будуть шукати інформацію про знижки на сайтах перед здійсненням покупок і планують купувати більше товарів на розпродажах. 63% опитаних споживачів намагаються купувати товар, вироблений в Україні. Такий фактор, як країна походження товару, в Україні завжди мав надзвичайне значення, а за останні кілька років посилився ще на 10%.