Суспільство
8 листопада 2016
Опитування: 46% українців бажають вступити в ЄС, і 30%- проти союзів
Станом на 2016 рік проєвропейські настрої переважають на Заході та в Центрі країни.
news-image

Приблизно 46% українців хочуть вступу України до ЄС, тоді як 30% налаштовані як проти ЄС, так і проти Митного союзу та вважають, що Україна має йти незалежним шляхом.

Про це свідчать дані всеукраїнського опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у вересні 2016 року, інформує «Є!» з посиланням на "Європейська Правда".

За даними дослідження, відносно більша частина опитаного населення (46%) вважає необхідним напрямком зовнішньої політики для України курс на приєднання до Європейського Союзу, тоді як 13% підтримують приєднання до Митного Союзу Росії, Білорусі, Казахстану, Киргизії та Вірменії.

Разом із тим, майже третина населення (30%) налаштована як проти ЄС, так і проти Митного союзу і вважає, що Україна має йти незалежним шляхом, не приєднуючись до жодного з цих союзів.

У регіональному розрізі у вересні 2016 року проєвропейські настрої переважають на Заході та в Центрі країни: курс на приєднання до Європейського Союзу підтримують 72% жителів західних областей та 46% жителів Центру.

Майже третина (29%) населення Центру країни обирає незалежний курс для України без вступу до ЄС чи Митного Союзу.

На Сході та Півдні країни найбільша частина населення (43 % і 40% відповідно) воліла би, щоб Україна зберігала нейтралітет, не входячи ані до ЄС, ані до Митного союзу.  

Курс на європейську інтеграцію підтримує 28% населення Півдня та 23% жителів східних областей, тоді як за проросійський курс виступає 28% населення Сходу і 22% жителів Півдня.