Політика
9 листопада 2016
Яценюк: Коли я став прем'єром, на єдиному казначейському рахунку було 108 тис. Грн. Коли йшов - залишив 90 млрд
Держава була зруйнована і збанкрутіла
news-image

Колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що деякі члени парламенту і "зарубіжні партнери" у 2014 році вважали, що його уряд "простоїть пару тижнів".

Колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк в інтерв'ю виданню "Цензор.НЕТ" розповів, що держава була "зруйнована і збанкрутіла", коли він очолив уряд в лютому 2014 року, передає «Є!».
Журналісти попросили його згадати про перший робочий день на посаді прем'єр-міністра.

Було 108 тис. Грн на єдиному казначейському рахунку. Коли я пішов, то залишив 90 млрд грн. Зовнішній борг був $ 73 млрд, коли я йшов з посади, борг скоротився до $ 66 млрд. Було відсутність газу в сховищах, відсутність газового контракту. І вимога "закрити" десь $ 3,5 млрд боргів Януковича (колишнього президента України Віктора Януковича. - "ГОРДОН") перед російським "Газпромом". Повна дисфункціональність Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки. Повна відсутність влади. Ви пам'ятаєте, на вулицях ще були маси протестуючих , - сказав Яценюк.


За його словами, також був обвал ринків, падіння цін на метал, руду і аграрну продукцію в два-три рази.

І все це відбувається на тлі російської інтервенції в Крим. Війна. Ось кілька таких епізодів було, коли ми з Олександром Валентиновичем Турчиновим (на той момент в.о. президента України. -" ГОРДОН ") приймали рішення виганяти техніку з бараків. А в техніки не тільки бензину немає - акумуляторів немає. і ми просто на особистих зв'язках шукали власників компаній і заводів. За принципом: просто забезпечте поставки акумуляторів - а потім колись розрахуємося , - згадав Яценюк.


Його попросили уточнити назви компаній.

У нас же був акумуляторний завод в Дніпропетровську. Просто шукали по всьому. Фактично акумулятори позичали, - заявив екс-прем'єр.


Він зазначив, що його попередники "тримали" курс валют штучно, він був фіктивно занижений, і тому вартість гривні по відношенню до інших валют відразу "попливла".
За словами Яценюка, деякі члени парламенту і "зарубіжні партнери" вважали, що його уряд "простоїть пару тижнів".

У більшості наших партнерів не було жодного позитивного прогнозу, як це буде розвиватися. Всі вважали, що країна впаде. Питання було тільки, коли вона впаде, - сказав політик.


Яценюк очолював два склади уряду. Перший працював з лютого по грудень 2014 року. Другий - з грудня 2014 го по квітень 2016- го, коли парламент відправив його у відставку.