Економіка та бізнес
9 листопада 2016
Гонтарєва: БЕЗ РЕФОРМ НЕ БУДЕ траншу
ЦБ виконав свої зобов'язання перед МВФ
news-image

Глава Нацбанку України Валерія Гонтарєва в інтерв'ю агентству «Рейтер» заявила, що Україна може не отримати черговий транш від Міжнародного валютного фонду на 1,3 мільярда доларів до кінця 2016 року через небажання Верховної Ради проводити ключові реформи, передає «Є!».

Вона також додала, що ЦБ виконав свої зобов'язання перед МВФ в рамках програми допомоги в обмін на реформи. Зокрема, регулятор провів «очищення» банківської системи. Вина за нинішню затримку, на думку Гонтаревої, лежить на парламенті.

Центральний банк несе відповідальність за свій сектор, на жаль, ми не можемо провести пенсійну та земельну реформи і так далі, - цитує агентство главу Нацбанку

. Вона додала, що обов'язком парламенту є ухвалення цих змін до законодавства, а також схвалення бюджету.

Реформи покликані знизити дефіцит пенсійного фонду і лібералізувати АПК. Правда, деякі депутати вважають, що запропоновані МВФ заходи жорсткої економії принесли Україні більше шкоди, ніж користі, і країна краще впоралася б самостійно. Але Гонтарєва вважає, що це ілюзія.

Я хочу, щоб ні у кого не було сумнівів в тому, що для забезпечення фінансової стабільності вкрай необхідно продовжувати співпрацю з МВФ, - сказала глава ЦБ агентству.

Чотирирічна програма фінансової допомоги МВФ передбачає, зокрема, виділення Україні 17,5 мільярда доларів. У березні 2015 року був перерахований перший транш в 5 мільярдів, в серпні того ж року - другий транш на 1,7 мільярда. Загальний обсяг фіндопомоги Україні по лінії МВФ за 2016 рік може скласти 2,3 мільярда доларів, включаючи транш в 1 мільярд доларів, який фонд погодився виділити в вересні.