Київ
10 листопада 2016
Сьогодні у Києві відкриють пам’ятник Анні Ярославні
Пам’ятник українці-королеві Франції буде розташований у сквері на Львівській площі.
news-image

Сьогодні, 10 листопада о 17:30 у сквері на Львівській площі відбудеться відкриття пам’ятника «Анна Ярославна. Королева Франції» у присутності Надзвичайного і Повноважного Посла Франції в Україні Пані Ізабель Дюмон, передає «Є!»

Пам’ять про Анну Ярославну не згасає ні у Франції, ні в Україні. Франція із часів короля Генріха І, чоловіка Анни Ярославни, живе спогадами про видатну українку. Пам’ятники Анні є у місті Санліс під Парижем, місті-побратимі Києва – Тулузі, що на півдні Франції. У Києві ж і досі пам’ятника Анні не було, хоча дитинство її минуло саме тут, і згадку про це вона пронесла через усе життя, - йдеться в повідомленні прес-служби КМДА.

Наразі, тільки перший французький навчальний заклад в Україні, визнаний Міністерством освіти Франції, носить її ім’я: «Lycée français Anne de Kiev». У липні 2015 року, за ініціативи мера Києва Віталія Кличка, громадських організацій «Київ. Стратегія 2025», «Чотири Королеви», посольства Французької республіки в Україні, Міністерства культури України, вперше проведено Міжнародний фестиваль мистецтв «Anne de Kiev Fest». Основною подією фестивалю стала презентація моделі пам’ятника королеві Анні, яка відбулась на території Національного заповідника «Софія Київська». Автори пам’ятника – Костянтин Скритуцький та Федір Баландін. Цього року «Anne de Kiev Fest» пройшов вдруге, а завдяки співпраці з Фондом Кличка та французьким меценатом Бертраном Костом проект пам’ятника Анні було реалізовано.

До участі у церемонії відкриття запрошені: Ізабель Дюмон – Надзвичайний і повноважний Посол Франції в Україні; Надзвичайні і повноважні Посли Бельгії, Швейцарії, Мексики, Польщі, Словенії, Норвегії, Грузії; Євген Нищук – міністр культури України; Бертран Кост – французький підприємець, меценат проекту; Костянтин Скритуцький – скульптор, автор пам’ятника; Федір Баландін, співавтор пам’ятника; Марина Соловйова – голова ГО «Чотири Королеви»; учні київських французьких шкіл.

Читайте також: Прихильники «ДНР» скаржаться, що в Донецьку чекають повернення України
Читайте також: Жорсткий конфлікт між Путіним і Трампом неминучий – екс-депутат Держдуми
Читайте також: Експерти повідомили, хто із росіян може перемогти на «Євробаченні-2017»
Читайте також: У Житомирі зникла 15-річна дівчина, яка вирішила розпочати «самостійне життя»