Події
10 листопада 2016
«Українські диверсанти»: Російська ФСБ опублікувала відео затримання
На відео показано одного з затриманих у Криму.
news-image

Російська ФСБ показала відео затримання одного з так званих "українських диверсантів", яких російські спецслужби звинуватили у начебто роботі на українську розвідку, передає «Є!», посилаючись на bigmir.net.

Нагадаємо, Міноборони України спростовує інформацію, що затримані у окупованому Криму - українські розвідники. У відомстві переконані, що друга цього року історія про українських диверсантів - чергова вигадка ФСБ. І затримання науковців насправді є доказом репресій проти українців в окупованому Криму.

На відео показують обшук приміщення, де, окрім численої зброї та засобів для виготовлення вибухівки, показують візитівку "Правого сектору" та тарілку з емблемою української військової частини.

Затриманих у Севастополі українців троє - Володимир Дудко, Олексій Бессарабов та Дмитро Штибліков. Про двох останніх відомо, що до окупації Криму Росією вони працювали аналітиками в експертному центрі "Номос" у Севастополі. Зокрема Дмитро Штибліков у багатьох інтерв'ю для ЗМІ висловлював неприємну для Росії позицію щодо Чорноморського флоту. Після анексії Криму "Номос" закрили.

Спочатку заарештували також і дружину Дмитра, але згодом відпустили, вона зараз у статусі свідка. ФСБ наглядала за "неблагонадійним" науковцем уже тривалий час. Кожен раз, коли Штибліков перетинав адмінкордон з Кримом, його затримували і допитували. Дмитра Штиблікова та двох інших затриманих арештували на 2 місяці, повідомляють російські ЗМІ.