Світ
11 листопада 2016
Хто і як оплачує постачання електрики в окуповані міста Луганщини
Постачальник незабаром може залишитися без грошей.
news-image

Постачальник електрики на Луганщину - «Луганське енергетичне об'єднання» - незабаром може залишитися без грошей. У компанії заявляють, що з окупованих територій оплати за електрику немає, а більша частина коштів, зібраних на підконтрольних Україні територіях, минаючи «ЛЕО», йде в якості плати за поставки в окуповані сепаратистами міста. До початку наступного року у підприємства може не вистачити грошей на зарплату своїм співробітникам і на ремонт в разі аварій. Врегулювати ситуацію, на думку представників компанії, а також експертів, може Кабмін. Але поки це питання не вирішене.

Щодня на окуповані території Луганської області поставляється електроенергії на 4 мільйони гривень. А оплати з того боку немає. Про це розповів комерційний директор «Луганського енергетичного об'єднання» Андрій Колосов. За його словами, розплачуватися за це доводиться жителям контрольованої урядом території. Оскільки велика частина грошей, які «ЛЕО» збирає з абонентів, йдуть в рахунок оплати за постачання електроенергії на непідконтрольні території.

У нас є 2 договори на покупку електроенергії - на підконтрольну і непідконтрольну території. А підприємства електроенергетики, які мають заборгованість перед «Енергоринком», вони знаходяться на так званому алгоритмі розподілу коштів, що надійшли. Тобто коли споживач сплачує за електрику, гроші надходять не на пряму, на рахунок підприємства, вони надходять на спеціальний рахунок, з якого частина йде в «Енергоринок», а частина - на компанію , - розповів Андрій Колосов.

Зараз згідно з алгоритмом 70% коштів йдуть в «Енергоринок», а 30% - об'єднання. Але алгоритм постійно змінюється, в залежності від оплати. А так як з непідконтрольною території оплату чекати не доводиться, то до кінця року «ЛЕО», швидше за все, перестане отримувати будь-які гроші. За словами Андрія Колосова, в цьому випадку вони не зможуть виплачувати зарплату 3 тисячам співробітників. До того ж нема за що буде проводити ремонтні роботи в разі аварійних ситуацій. Рішенням проблеми Андрій Колосов бачить скасування постанови Кабміну, яке визначило «ЛЕО» постачальником електроенергії на окуповані території.

Про те, що в ситуацію повинен втрутитися Кабмін, кажуть і представники обласної влади. За словами директора департаменту регіонального розвитку Луганської облдержадміністрації Сергія Шелеста, все пропозиції з цього питання вже відправлені в уряд.

Там потрібно змінити дві постанови - за розрахунками і безмовного списанню за рахунок поставки електроенергії на окуповану територію. Нами спрямовані всі необхідні документи, відомості та дані. Чекаємо відповіді », - розповів Сергій Шелест.

Ще у вересні керівництво «ЛЕО» просило вищих керівників країни припинити поставки електроенергії на непідконтрольну територію, так як сепаратисти в липні позбавили компанію права там працювати. Однак на прохання «ЛЕО» ніхто не відгукнувся. Наприклад, керівництво області заявляло, що це може привести до гуманітарних проблем.

У свою чергу, експерт з питань енергетики Валентин Землянський вважає, що в разі припинення поставок, можуть виникнути і технічні проблеми.

Ну, це об'єднана система. Тобто, крім аварій, я боюся, що це ні до чого доброго не приведе. Там перетоки все одно йтимуть , - розповів Валентин Землянський.

На думку експерта, вирішувати проблему «ЛЕО» повинен як мінімум Кабмін. До того ж, за його словами, це питання не економічне, а політичне.

Читайте також: В окупованому Луганську бойовики взяли в заручники двох вболівальників «Зорі» - ЗМІ