«Блискавка» в чорній дірі спростовує закони фізики
Горизонт подій - це кордон навколо чорної діри, за якою нічого не видно.
news-image

Дослідники минулого місяця опублікували доповідь у журналі Science про неймовірні гамма-промені, які, схоже, змогли досягти горизонту подій масивної чорної діри, рухаючись швидше за швидкість світла.

Згідно з теоріями Альберта Ейнштейна, ніщо не може переміщатися швидше за швидкість світла.

Але з 12 по 13 листопада 2012 вчені з обсерваторії Роке-де-лос-Мучачос на острові Ла Пальма, Канарські острови, зафіксували гамма-промені, які, ймовірно, мали велику швидкість. Враховуючи розмір горизонту подій чорної діри, промені повинні були досягти його за 20 хвилин, але вони це зробили за 5 хвилин.

Один з дослідників Джуліан Сітарек з Інституту фізики високих енергій в Барселоні (IFAE) заявив в прес-релізі:

«Згідно спеціальної теорії відносності, у жодного об'єкта поверхня не може раптово висвітлити швидше, ніж потрібно світла, щоб її перетнути. Оскільки область, навколо чорної діри IC 310, в декількох разів більша, ніж наша сонячна система, ніщо не повинно було її перетнути швидше, ніж за 20 хвилин ».

Вчені запропонували іншу теорію. Вони припустили, що насправді промені не рухаються швидше за швидкість світла вздовж, а з'являються з різних сторін горизонту подій, в результаті виникає ілюзія, що вони його подолали. За їх словами, стрімке обертання чорної діри призвело до утворення магнетичних полюсів, полюса створили потужні електричні поля на обох сторонах. Вони прискорюють частинки, розганяючи їх до швидкості близької до швидкості світла, але не перевищують її.

Коли ці прискорені частинки стикаються з фотонами (частками світла), вони передають їм частину своєї енергії, перетворюючи фотони в гамма-промені.

«Це схоже на те, що відбувається під час грози», - говорить Оскар Бранш з (IFAE) і представник обсерваторії Роке-де-лос-Мучачос, де астрономи використовували телескоп MAGIC для спостереження феномена.

Ця чорна діра розташована в 260 світлових років від Землі, таким чином, сильна «гроза», яку спостерігали астрономи, насправді сталася в далекому минулому.

Хоча вчені можуть спостерігати деякі явища, що оточують чорні діри, вони багато в чому продовжують залишатися загадкою.

Процес утворення блискавок на Землі теж не настільки однозначний, як це вважалося раніше. Д-р Мартін Уман, директор міжнародного центру з вивчення блискавок у Флориді, який досліджував причини виникнення блискавки, виявив, що грозові хмари не утворюють достатньої кількості енергії, яка необхідна для появи блискавок.