Київ
14 листопада 2016
“Автомайдан” вимагає негайної відставки Авакова
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков не тільки “повністю провалив” своє головне завдання – реформу і очищення від корупції підконтрольного йому відомства, а й зробив усе, щоб цю реформу заблокувати і зберегти “стару корумповану систему”, заявили в “Автомайдані”.
news-image

“Автомайдан” виступає за призначення нового міністра внутрішніх справ України замість Арсена Авакова, який зараз обіймає цю посаду, у зв’язку з відставкою глави Нацполіціі Хатіі Деканоїдзе, йдеться в офіційній заяві організації, опублікованій в Facebook, передає «Є!», посилаючись на “Вільну Пресу”.

“Автомайдан” закликає парламентську коаліцію негайно розпочати консультації щодо кандидатури нового міністра внутрішніх справ і обрати на цю посаду не політика, олігарха або “досвідченого” силовика, а зовнішнього професіонала, який зможе завершити розпочату Хатіей Деканоїдзе реформу! В іншому випадку “Автомайдан” проведе всеукраїнський збір в Києві і оголосить будівлю міністерства на вулиці Богомольця територією без Авакова! “- Зазначили в організації.

В “Автомайдані” вважають, що з відставкою Деканаідзе “померла остання надія” на продовження реформи Нацполіціі. 

“Констатуємо безперечний факт: Арсен Аваков, який займає свій пост найдовше в Кабміні, не тільки повністю провалив свою головну задачу – реформу і очищення від корупції відомства, а й зробив усе, щоб цю реформу заблокувати і зберегти стару корумповану систему”, – йдеться в заяві.

Активіст “Автомайдану” і блогер Віталій Уманець написав в Facebook, що організація пропонує “поставити хрест” на Авакова.

“Тепер або піде ця худоба, або ми починаємо блокувати Богомольця (Міністерство внутрішніх справ (МВС) знаходиться на вулиці Академіка Богомольця в Києві). Більше сенсу з ними про щось говорити ми вже не бачимо. Ми дійсно намагалися діяти конструктивно, активно включилися в процес атестації поліції в минулому році, повірили, намагалися оперативно повідомляти про кадрові помилки, коли вони траплялися, але тепер все стало остаточно на свої місця. Аваков тупо вижив Хатію, на реформу можна ставити хрест”, – зазначив він.

До цього Аваков закликав Нацполіцію і гвардію забезпечити мирний характер проведення будь-масової акції. Про це він написав у Facebook, не уточнивши про які заходи йдеться.

“Я наказую кожному співробітнику приймати найжорсткіші заходи і припиняти спроби пронести або застосувати будь-яку зброю, спровокувати силове протистояння, створити небезпечну ситуацію для мирних громадян, які не є учасниками акції. Діяти швидко, рішуче і професійно”, – зазначив він.

За його словами, “провокатори і заколотники мають бути затримані і ізольовані”.

Сьогодні Деканоїдзе прийняла рішення піти з поста керівника Національної поліції. Аваков прийняв відставку Деканоїдзе і додав, що виконувати обов’язки глави Нацполіціі буде її заступник Вадим Троян.

Грузинський політик, екс-міністр освіти Грузії, керівник поліцейської академії Хатія Деканоїдзе очолила Національну поліцію України в листопаді 2015 року. До цього вона була радником голови міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

В Україні в минулому році стартувала поліцейська реформа. 2 липня 2015 року Верховна Рада прийняла закон “Про Національну поліцію”. 7 листопада того ж року він вступив в силу: в Україні була офіційно створена Національна поліція і ліквідована міліція.

З листопада 2015 року в Україні проходить атестація співробітників Національної поліції. У МВС повідомляли, що тільки за підсумками переатестації в Києві було звільнено 80% керівників.

У Нацполіціі намір завершити переатестацію своїх співробітників до 30 вересня.

У червні активісти заявляли про провал атестації. Вони стверджували, що “представники МВС самі вибирають “громадськість”, яка буде їх перевіряти”.