Світ
16 листопада 2016
В ООН Росію визнали країною-окупантом
В ООН прийняли проект резолюції про ситуацію з прав людини в АР Крим і місті Севастополь.
news-image

У Генеральній асамблеї ООН прийняли проект резолюції про ситуацію з прав людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь.

Проект резолюції, співавтором якої виступила 41 країна, прийняв Третій комітет Генасамблеї ООН, інформує «Є!» з посиланням на Ліга.Новости.

За проголосували 73 країни, проти - 23, утрималися - 76.

У проекті резолюції Росія називається країною-окупантом.

Ця резолюція закликає Росію надати міжнародним правозахисним механізмів, в першу чергу Місії ООН, безперешкодний доступ до Криму для моніторингу ситуації з правами людини.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини закликають підготувати окремий тематичний звіт по ситуації на півострові.

У проекті резолюції підкреслюється, що необхідно скасувати рішення про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу і звільнити незаконно затриманих.

Країну-окупанта в документі закликають дотримуватися своїх зобов'язань в рамках міжнародного права.
На засіданні комітету заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця підкреслив, що резолюція не країнова, тому що стосується тільки України в рамках міжнародно визнаних кордонів.

Кислиця зазначив, що якщо в Криму все в порядку з правами людини, то чому Росія не дає доступ на півострів міжнародним спостерігачам.

Росія відкинула всі факти, які навів представник України. Проти резолюції виступили також Сирія, Китай, Білорусь, Венесуела.

За ухвалення резолюції на засіданні виступили Великобританія, США, Азейрбаджан, Грузія.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 го початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Ключові міжнародні організації, в тому числі Генеральна асамблея ООН, засудили дії Росії і назвали анексію і окупацію Криму незаконною. Проти РФ були введені економічні санкції. За проведення Москвою так званих виборів за участю Криму в 2016-му році парламент України визнав Держдуму РФ нелегітимною.