Світ
16 листопада 2016
Зірка Голлівуду Джонні Депп виступив на підтримку Олега Сенцова
Відомий голлівудський актор виступив на підтримку українського режисера Олега Сенцова, який перебуває в ув'язненні в Росії.
news-image

Правозахисники з Voice Project оголосили про початок кампанії "В ув'язненні за мистецтво" (Imprisoned for Art), у рамках якої відомі артисти і музиканти намагаються привернути увагу до долі своїх колег з різних країн світу, які опинилися за ґратами з політичних мотивів, передає «Є!», посилаючись на Rolling Stone.

В рамках проекту голлівудський актор Джонні Депп підтримав перебуючого у російській в'язниці українського кінорежисера Олега Сенцова. Для цього актор сфотографувався з табличкою, на якій вказано місце знаходження Сенцова, а також строк, на який присудили йому в Росії.

Сенцов перебуває у в'язниці за підозрою в підготовці терористичних актів за його роль у боротьбі з анексією Криму.

Кожна фотографія акторів буде надрукована на футболці, яка буде доступна для покупки на сайті проекту. Доходи від продажу футболок планується витратити на організації, які докладають зусилля щодо звільнення політв'язнів.

У травні 2014 року в Сімферополі були заарештовані четверо місцевих проукраїнських активістів: Геннадій Афанасьєв, Олексій Чирній, Олександр Кольченко і кінорежисер Олег Сенцов. В серпні 2015 року російський суд визнав їх винними в підготовці терактів у Криму та підпалі офісів двох партій в Сімферополі.

Афанасьєв і Чирній погодилися співпрацювати зі слідством і отримали по сім років в'язниці. Сенцов був засуджений до 20 років позбавлення волі, Кольченко – до 10 років.

21 жовтня 2016 року стало відомо, що Росія відмовилася передавати Україні Сенцова в рамках Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року, посилаючись на те, що у нього російське громадянство. При цьому в березні 2016 року в доповіді російського омбудсмена говорилося, що правова невизначеність щодо громадянської належності Сенцова і Кольченко "була усунена і визнано їх українське громадянство".

Адвокат Сенцова Дмитро Дінз заявив, що юридично у Сенцова немає російського громадянства, тому що всіх жителів Криму автоматично визнали громадянами РФ, а це суперечить Конвенції з прав людини і російським законам.

В кінці жовтня сестра Сенцова Наталія Каплан заявила, що її брата перевели в штрафний ізолятор.