Економіка та бізнес
19 листопада 2016
Кянин отримав шокуючу квитанцію за опалення
Сума на 6571 грн
news-image

Суми в платіжках, які більшість киян отримали на цьому тижні, б'ють всі рекорди. Нинішній опалювальний сезон, який зі страхом чекало все населення, вже називають найскандальнішим за всі роки, передає «Є!», з посиланням на  ТСН.ua.

Жителі звичайної багатоповерхівки на Татарці вражені, бо за 10 днів тепла їм нарахували більше тисячі гривень кожному.

Сума вказана за півмісяця 1251 гривня, - обурені кияни

. І це при наявності лічильника, який ще донедавна справно працював, але з невідомих причин несподівано зламався. Сусіди чули, що теплове пристрій ніби забирали на "перевірку", але потім повернули. І тільки зараз з'ясувалося, що лічильник не працює, тому що з нього загадковим чином зникла важлива деталь.

Мешканці звинувачують "Київенерго", мовляв, тим вигідно нараховувати оплату без урахування наявності лічильників. У те, що лічильники масово крадуть по всій столиці, як запевняє теплопостачальник, городяни не вірять. 

Красиво все так зроблено. Сказали хочете - збирайте з будинку 50 тисяч, ми вам поставимо, - кажуть мешканці будинку, де офіційно вже немає вимірювального приладу.

Комунальники пояснюють, що за власні кошти встановлювати лічильники не можуть, тому що рахунки "Київенерго" заблоковані. Крадіжки ж пояснюють справою рук мисливців за брухтом і кольоровими металами. Експерти попереджають, що "вибити" гроші і повернути розкомплектувати лічильники або некоректно нараховані гроші в платіжках - дуже важко. І це доведеться робити тільки через суд, і то за умови, якщо за це взятися колективно. Для цього необхідно створити комісію, яка складе відповідні акти, оформить листи-звернення, докладе копію рахунку з проханням перерахувати або підтвердити зазначену суму для оплати.

Інший шлях - прийти особисто в центр обслуговування і простояти годинами в черзі, щоб потрапити на прийом до оператора. Там уже стоять люди з квитанціями, до яких багато питань: у кого-то раптово з'явився борг, а хтось отримав вимогу сплатити 6571 гривню. 

Обурені городяни попереджають, що терпіти таке свавілля не збираються, тому якщо тарифи не перерахують - вони їх просто не платитимуть. А для опору будуть скликати громадські збори і звертатися до усіх можливих інстанцій.

Тепло на дворі - такі гроші! А що буде, якщо мороз буде по 20-30 градусів, що людям робить? - Кажуть мешканці столиці.

 Їх намагаються заспокоїти автори нинішніх тарифів: мовляв, паніка перебільшена. Помилки в платіжках вони разом з теплопостачальники переглянуть, а винних притягнуть до відповідальності.