Резонанс
25 листопада 2016
Адвокат Януковича просить Луценка порушити справу через зрив засідання
За словами Віталія Сердюка, «не було вжито жодних необхідних дій, спрямованих на забезпечення доставки підсудних до суду»
news-image

Адвокат Віталій Сердюк вимагає від генерального прокурора Юрія Луценка відкрити кримінальну справу у зв'язку з неявкою екс-«беркутівців» на засідання суду, де мав відбутися допит його підзахисного, екс-президента України Віктора Януковича. Про це Сердюк сказав журналістам у Ростові-на-Дону після перенесення судового засідання, на якому Святошинський райсуд Києва мав допитати Януковича у режимі відеконференції, передає «Є!» із посиланням на УНІАН.

Ми за результатами сьогоднішнього засідання побачили прямі факти перешкоджання правосуддю в Україні. Було прийнято, як відомо, рішення суду, обов'язкове для всіх, про необхідність проведення допиту. Вже вчора почала поширюватися інформація про можливе блокування Київського слідчого ізолятора з метою зриву сьогоднішнього засідання, - сказав Сердюк.

За його словами, «не було вжито з боку поліції жодних необхідних юридичних дій, спрямованих на забезпечення доставки підсудних до суду».

У даній ситуації я вбачаю в діях поліції склад злочину, передбаченого статтею 367 Кримінального кодексу - це службова недбалість. Також вбачаю склад злочину в діях осіб, які блокували доправлення екс-співробітників «Беркута», - 374 стаття Кримінального кодексу України, а саме порушення права людини на захист, - сказав адвокат.

Сердюк звернувся до генерального прокурора з вимогою негайного внести цю інформацію в Єдиний реєстр досудових розслідувань, відкрити кримінальні провадження за цими двома фактами і забезпечити негайне розслідування.

Нагадаємо, сьогодні Янукович у Ростовському суді вийшов на відеозв'язок із Святошинським райсудом, проте активісти заблокували виїзд з Лук'янівського СІЗО, і обвинувачуваних не змогли доправити до суду. Судове засідання було перенесено на 28 листопада на 13.00 за київським часом. Янукович заявив про готовність з'явитися на допит у режимі відеозв'язку 28 листопада.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що правоохоронні органи забезпечать доставку п‘яти підсудних колишніх «беркутівців» в Святошинський райсуд на відеодопит Януковича, у разі технічної можливості, але не вступатимуть у силовий конфлікт з активістами біля СІЗО.

Читайте також: Янукович: «Я обурений!»
Читайте також: МВС відмовилося втручатися в блокаду Лук'янівського СІЗО, через яку зірвався відеодопит Януковича
Читайте також: Відеодопит Януковича зірвано: засідання суду перенесено