Укріплення російського рубля допоможе гривні, - економіст
На думку економіста Еріка Наймана, гривня почне зміцнюватись після отримання Україною чергового пакету західної допомоги (МВФ і ЄС у першу чергу)
news-image

На тлі зростання цін на нафту та по мірі падіння паніки російський рубль зміцнився сьогодні вранці 18 грудня до 60 руб./дол., що надасть деяку підтримку і гривні. Про це пише в своєму ранковому коментарі керуючий партнер компанії Capital Times Investment Company Ерік Найман, передає "Єдність" з посиланням на сайт компанії.

На думку Наймана, гривня почне зміцнюватись після отримання Україною чергового пакету західної допомоги (МВФ і ЄС у першу чергу).

"Відзначу також, що гірше 25 грн. за долар я не чекаю, окрім сценарію розпаду або повної втрати керованості країною. Розпад України і втрата керованості зараз здаються вкрай малоймовірними сценаріями - найбільш проблемна точка, на мій погляд, пройдена. Тому гривня майже досягла меж свого падіння, що може і повинно різко змінити ситуацію на краще не пізніше другого півріччя 2015 року", - дав свій прогноз економіст.

Втім, він застерігає, що не варто поспішати з висновками. Держбюджет не повинен дати великих приводів для скепсису (головне - закладено дуже низький бюджетний дефіцит - менше 2% ВВП).

Найголовнішим питанням залишається закрття дефіциту НАК "Нафтогаз України". Саме ця компанія і загальна недієздатність економічної політики в нафтогазовій сфері, за словами Наймана, знекровили валютні резерви НБУ і поставила країну на межу економічного колапсу. "Без вирівнювання цін на газ і електроенергію для населення і бізнесу нічого доброго не вийде", - резюмує він.

Нагадаємо, що після історичного злету курсу долара в Росії у вівторок відразу на 20 рублів - до 80 руб./дол., а євро - до 100 руб./євро, у середу та четвер російська валюта почала відновлювати свої позиції паралельно з падінням цін на нафту. Українська гривня, тим часом, впала більше, ніж на 1 грн до долара.