Суспільство
30 листопада 2016
Я розумію, яка ноша зараз на мені - Анастасія Дєєва (відео)
Заступниця міністра МВС поділилася деталями про нові проекти в МВС, а також про цькування з боку суспільства.
news-image

Минуло понад два тижні від моменту призначення 24-річної Анастасії Дєєвої заступником міністра МВС України Арсена Авакова, передає «Є!» із посиланням на ТСН.

Відтоді навколо її персони не стихають пристрасті: на Дєєву почали сипатися нарікання щодо її віку, 10-річного стажу й профпридатності в соцмережах. Олії у вогонь підлили й сміливі особисті фото нової заступниці, які миттєво заполонили інтернет-простір.

Крім того, Дєєвій закидали порушення процедури призначення на посаду держслужбовця.

Скандал навколо Дєєвої та її призначення докотився навіть до Британії, про дівчину написали в одному з найпопулярніших видань Daily Mail. Такого розголосу щодо призначення на посаду в українській політиці давно не було. Як і не було такого молодого заступника міністра внутрішніх справ України донині.

Анастасія Дєєва ексклюзивно в ефірі "Сніданку з 1+1" розповіла, як минули два з половиною тижні її роботи на посаді, а також про цькування з боку суспільства.

 Два тижні тому ви стали найпопулярнішою дівчиною в країні, всі про це писали. Безліч коментарів. Зараз два тижні минули, все трішки заспокоїлось, тепер розкажіть, будь ласка, як ви, чим зараз займаєтесь, чи змінилося ваше життя?

По-перше, я хотіла б сказати, що більше року тому в цій студії з'явилися перші українські копи в новій уніформі. Я згадала про це, тому що в Міністерстві внутрішніх справ я працюю вже не перший день, і вже пройдений був певний шлях, і були певні досягнення.

Я прийшла в команді Еки Згуладзе, і ми працювали спочатку над реформою патрульної поліції, я займалася координацією та залученням міжнародних партнерів для того, щоб ми могли гармонізувати, скажімо, баланс, рухати реформи вперед.

Зараз я, скажімо, і продовжую, і збільшую свій обсяг роботи, тому що ми працюємо не лише над патрульною поліцією. Міністерство складається й з інших, скажімо, підрозділів: Національна поліція, Національна гвардія, Державна служба надзвичайних ситуацій, сервісні центри. І за цей час ми сформували абсолютно новий підхід до міжнародної співпраці. Це дуже важливо, тому що коли ми кажемо про реформування, що це значить? Це значить результат, який отримає кожен громадянин, це значить нові стандарти якості, нові стандарти отримання послуг і нові стандарти взаємодії і довіри одне до одного.

Тому, скажімо, я адекватно оцінюю свій статус, зараз я дуже рада працювати у такій команді, в якій я працюю зараз, це молоді професіонали, проектні менеджери, це юристи, це бізнес-аналітики, також це заступники міністрів, із якими ми постійно координуємо нашу діяльність, ми доповнюємо одне одного і продовжуємо рух лише вперед.

 Українці люблять досить такі прості рішення, тому повірити в те, що 24-річна дівчина може стати заступником міністра МВС важко нашому суспільству. Але разом із тим, коли ми говоримо про проекти: от усім нам хочеться дізнатися, що це за проекти, що відбувається. Над чим зараз ви працюєте і як змінилися ваші посадові обов'язки? На що нам чекати в Україні в перших два-три місяці вашої роботи?

Наведу конкретні приклади. Буквально минулого тижня ми відкрили перший центр безпеки в Донецькій області. Лиманська громада долучилася до реформування державної служби надзвичайних ситуацій і запустила дійсно унікальний проект, який об'єднує під одним дахом і поліцейську службу, і пожежну службу, і швидку.

Чому це важливо? Тому що зараз, коли утворюються нові громади, ми маємо підходити правильно до питання безпеки для того, щоб рятувати життя, для того, щоб знижувати час прибуття на виклики. Тому що, ви можете собі уявити, є деякі віддалені населені пункти, які перебувають мінімум за 40 км від найближчого підрозділу. 40 км — це скільки? Година-півтори доїхати до пожежі. За минулий рік збитки від пожеж, непрямі, склали 4,6 млрд гривень.

Тому я вважаю, що такі центри мають з'являтися в кожній новій громаді, і ми працюємо над цим разом із нашими міжнародними експертами, які допомагають розробити модель унікальну, але адаптовану до української реальності, яка буде давати максимальний ефект, яка буде рятувати життя, яка буде встановлювати довіру одне до одного і співгромадян, і співробітників з нашими громадянами безпосередньо.

  Як ви думаєте, чому була така гостра реакція на ваше призначення?

Я думаю це тому, що маємо стереотипи, але єдине, що мене обурило персонально — це ніхто не може судити тебе не по діях, а по тому, чи ти жінка, чи ти чоловік, скільки тобі років. Потрібно відповідати лише по результатах своєї роботи. Я, скажімо, взяла на себе відповідальність, я розумію це, розумію, яка ноша зараз на мені.

  Очікували, що буде таке в соцмережах?

Чесно кажучи, я настільки була зайнята роботою, що не могла спрогнозувати. Звісно, ми з сім'єю готувалися до того, що буде певна реакція, але чого ми не очікували — це цькування, і я хочу дуже чітко сказати про те, що жодна людина не заслуговує на це. Це персонально мій приклад, який би я хотіла донести до публіки і розказати один приклад.

Минулого року ми запустили програму "Шкільний офіцер поліції". Це була окремо розроблена професійна підготовка наших поліцейських офіцерів, які зараз закріплені за школами в чотирьох областях України. Я сподіваюся, що за 2017 рік ми зможемо масштабувати цю програму. І однією з ключових тем була тема "буллінгу", жорсткого цькування серед тінейджерів, тому що ця проблема, вона дуже розповсюджена, і багато тінейджерів залишаються не лише з депресією, скажімо, або поганим станом, але інколи доходить і до суїцидів.

Я просто хочу попросити, що коли наступного разу людина, не розібравшись — де і які судження, краще подумати двічі.

 Ви сказали про сім'ю і той період, коли вони активно підтримували. Я не можу не сказати про те, що наш експерт і ведуча Наталя Підлісна працює з нами. Вона є мамою вашого чоловіка, свекрухою: активно підтримувала і Наталя Підлісна, і чоловік власне. Мені здається, що ця підтримка надзвичайно важлива. То вона допомагала, чи ви навпаки хотіли б, щоб її було менше? Як себе почували тоді?

По-перше, я хотіла сказати, що я ніколи не могла уявити, що моя сім'я — це не лише моя бабуся, мій дідусь, моя мама, моя сестра, це мій улюблений Гоша і його сім'я, але це тисячі людей з усього світу, які дзвонили, які надіслали мені листи і продовжують надсилати повідомлення про те, що "не зупиняйся, іди вперед, ми віримо, ми знаємо". Тому я хочу сказати, що такі ситуації, вони нас роблять сильнішими. Якщо ми маємо намір і маємо ціль, і знаємо, куди ми рухаємося і заради чого. Я дуже пишаюся тим, що я працюю в чудовій команді, яка також натхненно ставиться до того, чим вона займається, незважаючи на те, що ми дуже вимогливі до себе — правда, завжди хочеться більшого.

Зараз над яким проектом працюєте?

Зараз ми працюємо над реформою сервісних центрів. Було ліквідовано МРЕО і започатковано нові офіси надання адміністративних послуг — тепер ви можете обміняти водійські посвідчення за 22 хвилини, а не за дві доби чи, скажімо, за тиждень. Також це реформування Державної служби надзвичайних ситуацій, звісно ж це поліція — багато напрямків роботи і ще багато чого попереду.

Читайте також: «С*ка бандерівська» - дружині переможця «Голосу країни» розбили авто (фото)
Читайте також: Росія погрожує Україні ракетним ударом
Читайте також: Пранкери Вован і Лексус розіграли мера Києва Віталія Кличка