Україна
1 грудня 2016
Які типи ракет буде випробовувати Україна
Керівник прес-служби Повітряних сил України Роман Юрчило заявив, що випробовуватимуть ракету комплексу ППО середнього радіусу дії.
news-image

Представник Повітряних сил України заявив, що буде запущена зенітна, себто протиповітряна ракета. Проте протягом останніх місяців у країні активно випробовувалася нова керована ракета для системи залпового вогню "Смерч".

Інформує «Є!», з посиланням на ВВС.

Звідки проводитиметься запуск - не повідомляється. Але в зону перекриття входить ділянка узбережжя в Херсонській області.

Російська влада протестує проти ракетних випробувань та стверджує, що ця зона включає в себе повітряний простір Росії, маючи на увазі район анексованого нею Кримського півострова.

Київ каже, що не порушує міжнародного законодавства, оскільки не визнає належність Криму до Росії.

Заборонена зона

Повідомлення про перекриття повітряного простору надійшли до системи оперативного оповіщення про зміни аеронавігаційної обстановки у світі NOTAM, якою користуються всі екіпажі літальних апаратів.

В одному з цих повідомлень йшлося про закриття повітряного простору 1 грудня, в іншому - наступного дня.

Обидва повідомлення включали в себе координати області повітряного простору, яку закриває Україна, а також дані про авіарейси, яким доведеться змінити маршрут. Причиною перекриття в повідомленні значаться "ракетні стрільби".

Унаслідок цього протягом двох днів буде повністю закрита для польотів значна частина чорноморської акваторії на захід від Кримського півострова. "Пляма" закритої зони діаметром приблизно 150-170 кілометрів не зачіпає території Криму.

Вона майже повністю розташована над поверхнею Чорного моря і лише на півночі накриває частину півострова Ягорлицький Кут, який входить до складу Херсонської області.

На цьому піщаному півострові за радянських часів був розташований полігон Військово-повітряних сил, закритий наприкінці 90-х. Це єдиний район суші, закритий для польотів. Отож, можливо, пуск здійснять саме звідти.

Що за ракета?

Про характер випробувань Україна нічого не говорила до останнього моменту.

Українська преса цитує повідомлення командування Повітряних сил ЗСУ, яке наприкінці листопада заявило, що "в період з 1 по 2 грудня 2016 року в південній частині України пройдуть науково-дослідні навчання Повітряних сил Збройних сил України під час яких будуть проведені повітряні стрільби".

30 листопада керівник прес-служби Повітряних сил України Роман Юрчило заявив, що випробовуватимуть ракету комплексу ППО середнього радіусу дії.

Він додав, що пуск здійснять з території Херсонської області.

На Україні зараз активно розробляють коригувальну ракету "Вільха" для реактивної системи залпового вогню "Смерч".

Над проектом працює група підприємств, а головним розробником виступає "Державне Київське конструкторське бюро "Луч". Цього року в Одеській області вже провели кілька пусків цієї ракети.

Росія проти

Україна оголосила про майбутнє обмеження польотів над Чорним морем 25 листопада. Це одразу ж викликало негативну реакцію Росії.

Зона, закрита для польотів, частково розташована в області, яку Москва оголосила своїм повітряним простором, оскільки вона примикає до анексованого у 2014 році Кримського півострова.

Спочатку Росавіація оголосила, що Україна не погодила свої дії з авіаційними властями Росії, і зажадала від української сторони негайно скасувати випущені оповіщення. При цьому Росавіація не стала скасовувати пасажирські рейси до Криму з території "материкової Росії".

Заступник міністра оборони України Олександр Дублян заявив агенції "Українські новини", що допускає можливість того, що Росія відповість на випробування ракетним ударом.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов поширив заяву, у якій сказав, що Росія погрожує застосувати проти України зброю.

Офіційно Росія жодних погроз не висловлювала. Однак її військове відомство вручило аташе з питань оборони при посольстві України військово-дипломатичну ноту у зв'язку "з введенням українською стороною незаконних обмежень на використання 1 та 2 грудня 2016 року повітряного простору над акваторією Чорного моря на захід від узбережжя Кримського півострова для проведення ракетних стрільб".

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова назвала майбутні випробування провокацією.

"З приводу так званих навчань з пусками ракет хочу вам сказати, що, звичайно, це чергова крупномасштабна провокація української влади, спрямована на ескалацію конфлікту між Україною та Росією", - заявила вона на брифінгу в середу.
Читайте також: Росія виставила на Курилах ракетні комплекси