Війна
2 грудня 2016
Бурові вишки України у Чорному морі незаконно використовують під російським прапором
За результатами виходу до Одеського газового родовища у Чорному морі українські правоохоронці отримали чіткі процесуальні докази злочинів російських військових.
news-image

Бурові платформи, що належать Україні, зусиллями росіян мають змінені навігаційні дані та незаконно використовуються під прапором Російської Федерації у Чорному морі.

Про це повідомив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, передає «Є!», посилаючись на 112 канал.

«30 листопада військові прокурори спільно з офіцерами Держприкордонслужби, інших правоохоронних органів та державних структур здійснили вихід в море до Одеського газового родовища у Чорному морі. Це була складна слідча дія. Військові прокурори фіксували той факт, що приналежні Україні бурові платформи (як встановило слідство військової прокуратури так звані вишки Кацуб) зусиллями росіян мають змінені навігаційні дані та незаконно використовуються під прапором РФ. На платформах перебувають озброєні військові підрозділи збройних сил Росії», — зазначив він.

Матіос наголосив, що на порушення встановлених міжнародних правил мореплавства російське командування уже вкрадених ними українських бурових платформ відмовилось відповідати на загальноприйнятому радіочастотному каналі на запити українських прикордонників.

«Ракетний катер ВМФ РФ, який відразу з’явився у даному районі, відкрито заявив, що встановлює режим плавання для інших суден. Як на війні. Російський військовий корабель прямо порушив норми міжнародного морського права. Крім того, російські військові, здійснюючи небезпечне маневрування поблизу українського корабля, створили загрозу мореплавству. Всі ці порушення українських та міжнародних законів… детально зафіксовані у відповідних процесуальних та інших документах», — написав він.

Матіос підкреслив, що за результатами виходу до Одеського газового родовища у Чорному морі українські правоохоронці отримали чіткі процесуальні докази злочинів російських військових. 

«Зібрані докази посилюють позицію України у міжнародних судових процесах проти Російської Федерації», — додав він.