Світ
2 грудня 2016
Остерігайтеся: російський «ведмідь» осмілів - The Washington Post
Російське втручання в справи західних демократичних держав часто називають шкідливим, але акуратним, зосередженим на кібератаки, пропаганді та фінансової допомоги промосковським політикам. Тому варто привернути увагу до пари недавніх епізодів у Східній Європі, які носять зовсім інший характер.
news-image

В Угорщині, країні НАТО, російські агенти були допущені до навчання неонацистів; в маленькій балканській державі Чорногорії, яка знаходиться на шляху вступу в трансатлантичний альянс, Москву звинувачують в змові з метою насильницького перевороту. Про це говориться в редакційній статті "Остерігайтеся: російський ведмідь осмілів", опублікованій на сайті газети The Washington Post, передає «Є!».

Докази в обох випадках неповні, але переконливі. В Угорщині, історія почалася з перестрілки в кінці жовтня між поліцією і лідером Руху "національного фронту", екстремістського угруповання, яка ототожнює себе з угорськими фашистами 1930-х років. Згодом поліція здійснила рейд на ряд житлових будинків, пов'язаних з угрупованням, і виявила великі запаси зброї, повідомляли Financial Times. Комітет з національної безпеки Угорщини повідомив, що російські дипломати і чоловіки, одягнені у форму російської військової розвідки, відкрито брали участь у воєнізованих навчаннях з членами угрупування.

Заарештований після перестрілки неонацист, Іштван Гиоркош, вже був відомий тим, що заснував веб-сайт, який поширював прокремлівського пропаганду про війну в Україні. Угорські ЗМІ опублікували електронні листи, в яких лідери руху обговорювали отримання коштів з Москви. Схоже, режим Володимира Путіна тісно пов'язаний з озброєним угрупуванням, яка намагається відновити фашизм в Угорщині.

Викриття збентежили правий уряд Угорщини, який є одним з найбільш проросійських в Європі. Прем'єр-міністр Віктор Орбан уклав вигідні енергетичні угоди з режимом Путіна і чинив опір введенню санкцій Європейського Союзу проти Росії. Замість заохочення співпраці спецслужби Путіна нахабно виховували екстремістську альтернативу. 

Ще більш кричуща операція проходила в Чорногорії, якщо вірити владі і сусідній Сербії. Вони кажуть, що російські агенти намагалися спровокувати переворот 16 жовтня, коли проходили парламентські вибори. Ідея полягала в тому, що озброєні люди повинні були захопити будівлю парламенту і вбити тодішнього прем'єр-міністра Міло Джукановіча, який привів країну до членства в НАТО. Близько 20 сербів і чорногорців було заарештовано за участь у змові. Один з них, сумно відомий сербський найманець, повідомив владі про те, що відвідував Москву, щоб обговорити переворот і отримання $ 200 000 за його здійснення.

Влада Чорногорії публічно не звинувачували російський уряд у спонсоруванні змови. Але вони знайшли двох російських громадян, які прибули в країну в якості його організаторів; видання The Times, посилаючись на джерела, наближені до слідства, повідомило, що вони були офіцерами розвідки. Чоловіки повернулися в Москву і зникли.

Відомо, що російська розвідка втручалася у справи зарубіжних країн з часів царів. Але аналітики кажуть, що такі сміливі спроби посіяти хаос в країнах, пов'язаних з НАТО, практично безпрецедентні. Вони показують, що режим дав повну свободу дій своїм таємним співробітникам, розраховуючи, що слабкий і роз'єднаний Захід не зможе чинити опору. Поки ця теорія не спростована, чекайте нових неприємностей від агентів Москви.