Політика
18 грудня 2014
Лукашенко не хоче торгувати з Росією за рублі
Президент Білорусі Олександр Лукашенко на нараді з питань економіки вимагав від уряду країни ввести розрахунки з Росією в доларах або євро.
news-image

«Перед урядом поставлено завдання торгувати не за рублі, а за долари, оскільки ми платимо за енергоносії не в рублях, а в доларах. Це, до речі, недолік у роботі уряду з Росією. Треба було працювати і вимагати від них, щоб вони нам також платили в твердій валюті – у доларах чи євро», – заявив Лукашенко, передає "Є" (єдність.інфо) із посиланням на Forbes.

«Я останнім часом дедалі частіше чую: ах, російський рубль обвалився, а там 40% експорту, і ми зазнаємо втрат, але що ж поробиш, такий у нас сьогодні партнер. Така ситуація в РФ і Україні, це теж наш партнер», – сказав він.

У цій ситуації Лукашенко запропонував Росії розраховуватися за білоруські товари або в доларах, або в рублях за поточним курсом. «Купують нашу продукцію в Росії сьогодні – платять у доларах. Якщо в рублях, то відповідно до курсу на сьогоднішній день, на сьогоднішню годину», – сказав він.

За словами Лукашенка, уряду Білорусі немає сенсу скаржитися на ситуацію в Росії. «Ми в будь-якій ситуації маємо жити і працювати», – підкреслив він.

Лукашенко також запропонував білоруським підприємствам скорочувати собівартість своєї продукції. «Якщо десь щось втрачаємо, треба знаходити в іншому місці, а інше місце – це скорочення собівартості... Жируємо і думаємо, що так і буде далі. Ні, треба напружуватися, скорочувати витрати», – сказав він.