Світ
4 грудня 2016
В Італії проходить історичний референдум по змінам до Конституції
Право голосу мають майже 51 млн італійців.
news-image

В неділю 4 грудня італійці проголосують на історичному референдумі щодо конституційних змін, які запропонував чинний прем’єр країни Маттео Ренці.

Про це пише AFP, передає «Є!».

Агенція відзначає, що від результатів голосування залежить політичне майбутнє Ренці, який неодноразово обіцяв, що подасть у відставку, якщо італійці не підтримають його пропозиції щодо змін Конституції.

Критики конституційної реформи вказують, що у випадку ухвалення змін до основного закону, Італія буде позбавлена демократичних стримувань і противаг, як це було після Другої Світової Війни.

Варто відзначити, що право голосу мають майже 51 млн італійців.

Виборчі дільниці відкрилися о 7 ранку за місцевим часом і зачиняться 23:00 за місцевим часом. Попередні результати очікуються в понеділок вранці.

Нагадаємо, на референдум винесено питання про схвалення законопроекту щодо зміни Конституції Італії, в результаті якого кардинально змінюється політична система країни: змінюється порядок формування Сенату, скорочується його чисельність, зменшуються функції і повноваження, скорочується фінансування.

В результаті реформи зменшаться повноваження регіонів країни: питання енергетики, стратегічної інфраструктури та цивільної оборони будуть вирішуватися безпосередньо президентом.