Суспільство
4 грудня 2016
Жахлива правда про те, що додають у продукти харчування
Харчові додатки, як правило, вказуються на упаковці, але серед них є і ті, наявність яких ніколи не позначається на етикетці.
news-image

Аміак

Обрізки, які утворюються в процесі виробництва м'яса, розділяють в центрифугах. Потім напівфабрикат обробляють аміаком. У результаті знижується кислотність м'яса і вбиваються патогенні мікроорганізми. Кінцевий продукт отримав назву «рожевий слиз». Він використовується для м'ясних фаршів, де його вміст має не перевищувати 25%. На американському ринку частка фаршу з «секретним додатком» становить близько 70%. Чи використовують її в вітчизняні виробники - невідомо.

Інформує «Є!», з посиланням на Вголос.

Боброва «рідина»

У бобрів, у спеціальному мішечку, розташованому біля анального отвору, виробляється певна рідина. Вона являє собою яскраво-помаранчеву рідину зі стійким запахом. Найчастіше її застосовують в медичних цілях, як фіксатор запаху у виробництві парфумів і як харчовий ароматизатор. Додають її, наприклад, в цукерки, жуйку, желатин і пудинг, надаючи таким чином продуктам смак малини, полуниці і ванілі.

Людське волосся

Такий компонент, як L-цистеїн – не що інше, як людське волосся. За допомогою амінокислоти, яка присутня в складі білків волосся кожної людини, покращують якість борошна і хлібобулочних виробів. Добавку отримують за допомогою переробки людського волосся або свинячої щетини. На етикетці L-цистеїн позначається кодом E920.

Віруси

Щоб вбити в продуктах мікробів, на них розпилюють бактеріофаг  - віруси, що вибірково вражають бактеріальні клітини. Такій антибактеріальній терапії піддається м'ясо і делікатесні продукти, які продаються в герметичних упаковках.

Гуммілак

Комаха лаковий червець, що живе на тропічних рослинах, виділяє смолу Гуммілак. Її збирають, обробляють і використовують для виготовлення спиртових лаків і політур, а також в якості глазурі, наприклад, для цукерок, драже або таблеток. На упаковці інгредієнт може бути вказаний як кондитерська глазур, смолиста глазур, шелак.

Целюлоза

Крім виробництва паперу, пластмас, кіно- і фотоплівок та лаків деревна целюлоза застосовується при виготовленні продуктів. Після теплової обробки деревної маси під впливом хімікатів відбувається відділення целюлози. Її очищають і додають в їжу для згущення, стабілізації, заміни жиру і збільшення вмісту клітковини. Наприклад, целюлозу можна знайти в деяких видах морозива, а також в твердих сирах, де її застосовують для того, щоб запобігти злипанню.

Кармін

Червоний харчовий барвник - кармін - отримують з кармінової кислоти, яку виробляють самками комах кошенілі. Їх збирають в період до відкладання яєць і екстрагують з них кармін: комах сушать, товчуть, обробляють і фільтрують в спеціальному розчині. Барвник застосовують в м'ясопереробній, молочній, кондитерській та рибопереробній промисловості, а також при виробництві алкогольних і безалкогольних напоїв. Позначається він як харчова добавка Е120.

Диметилполісилоксан

Цей різновид силікону в основному застосовують в косметичному виробництві і для виготовлення розумного пластиліну. Але виробники фастфуду примудрилися пристосувати його для їжі. Всесвітня організація охорони здоров'я не зафіксувала жодного шкідливого впливу, і діметілполісілоксан стали використовувати як компонент, який не дає маслу пінитись. Також його додають при обсмажуванні страв.

Читайте також: Росія заборонила ввезення турецьких продуктів харчування