Київ
5 грудня 2016
У Києві подорожчав проїзд у маршрутках
Перевізники пояснюють подорожчання вартістю пального і запчастин.
news-image

Киянам доведеться платити більше за проїзд по місту, передає «Є!» із посиланням на Сегодня.

У вихідні зросли тарифи на проїзд як у приміських маршрутках, які заїжджають у Київ, так і в деяких міських.

У маршрутці №720, яка їздить з Боярки до площі Перемоги в Києві, раніше за проїзд по місту брали 4 грн, а тепер — 5 грн, — скаржаться мешканці.

З 4 до 5 грн піднявся тариф у маршрутці №320 (вул. Ірпінська — вул. Хрещатик). А в маршрутці №192 (метро "Петрівка" — вулиця Милославська) — з 5 до 6 грн.

Приміські перевізники пояснюють подорожчання вартістю пального і запчастин. А київські кажуть: ціни скорегували через зміни розцінок у приміських маршрутках.

Це не нові тарифи, вони були затверджені вже давно. Але приміські маршрутки, які їздять по Києву, демпінгують ціни, відбирають у міських перевізників пасажирів, ми змушені знижувати вартість. Тепер "передмістя" возить пасажирів по Києву по 5 грн. Тому і у нас змінився тариф, але тільки на деяких маршрутах. Ми багато коштів витрачаємо на оновлення рухомого складу. В цьому році придбали 60 низькополих автобусів. Наприклад, на маршруті №445 всі 30 машин — нові, — пояснюють у компанії "Союз-авто".

Голова Асоціації "Автоперевізники Київщини" Олексій Павленко нинішнє зростання цін у приміських маршрутках пояснює так:

До травня 2015 року, коли було скасовано держрегулювання тарифів на пасажирські перевезення, перевізники Київської області подавали керівництву Київської області свої розрахунки з обґрунтуванням тарифу. Ще на той момент тариф подавався з розрахунку 51 коп. за 1 км (без обліку ПДВ і страхового збору). Тоді губернатор не встиг підписати ці обґрунтування, і держрегулювання скасували. Перевізники стали самі встановлювати тариф, залежно від пасажиропотоку, платоспроможності населення та інших факторів. Деякі вже тоді підвищили ціну за проїзд у прив'язці до 51 коп. за 1 км, але багато (наприклад, Ірпінь, Бровари) залишилися на розрахунку 34 коп. за 1 км. З тих пір зріс долар, подорожчало пальне, запчастини. Нинішнє подорожчання пов'язане з тим, що перевізники просто вирівнялися з іншими районами і "піднялися" з 34 коп. до 51 коп., які були необхідні ще два роки тому. Це не подорожчання – це вихід на той рівень, який просто необхідний для існування.

Але це не останнє подорожчання. З нового року тарифи знову зростуть через підвищення з 1 січня мінімальної заробітної плати до 3200 грн. Зараз економічні відділи великих підприємств займаються розрахунками, наскільки саме. Можливо, тарифи зростуть на 20-25%.

Читайте також: Вибух в окупованому Донецьку: коментар штабу АТО
Читайте також: Під час перестрілки у Княжичах авто ДСО було без «мигалки» - Шкіряк
Читайте також: У Гані фейкове посольство США 10 років видавало візи