Світ
7 грудня 2016
Чому Україні не дають «безвіз» (коментарі Єврокомісара Хана)
Безвізовий режим для України залежить від здатності країн-членів ЄС домовитися щодо механізму тимчасового призупинення дії Шенгенської угоди з третіми країнами.
news-image

Раніше на сайті Європарламенту орієнтовною датою розгляду прийняття в першому читанні механізму реагування на міграційні виклики в ЄС було визначено 18 січня 2017 року.

Інформує «Є!», з посиланням на segodnya.ua.


Єврокомісар з питань європейської політики сусідства Йоханнес Хан закликає інституції Євросоюзу якомога скоріше знайти рішення для надання Україні і Грузії безвізового режиму.

"Якщо ми зараз не можемо виконувати наші обіцянки, то в майбутньому втратимо не тільки довіру, але й політичні важелі. Ось чому я закликаю всіх, включно з членами Європарламенту, знайти рішення по Європейській Раді. Я маю на увазі деякі країни-члени ЄС, які ховаються за механізмом призупинення дії безвізового режиму, хоча думають про те, щоб не вводити візову лібералізацію ", - заявив Хан.


Як повідомлялося, раніше на сайті Європарламенту орієнтовною датою розгляду прийняття в першому читанні механізму реагування на міграційні виклики в ЄС було визначено 18 січня 2017 року. Йдеться про введення процедури призупинення безвізових режимів з третіми країнами, громадяни яких звільнені від візових вимог.


У той же час, як повідомило джерело в дипломатичних колах, механізм тимчасового призупинення дії безвізового режиму Європейського Союзу з третіми країнами буде розглянуто 7 грудня на рівні послів ЄС. Засідання тристоронньої групи (Європарламент, Європейська рада і Словаччина, яка головує в ЄС у другому півріччі 2016 року), яке відбулося 29 листопада в Брюсселі, завершився без конкретних результатів.


24 листопада президент Єврокомісії Юнкер заявив, що вважає за можливе прийняти рішення про введення Євросоюзом безвізового режиму для України до кінця року. Також він звернув увагу, що, очевидно, Раді ЄС та Європарламенту необхідно досягти угоди щодо чітких шляхів і засобів при введенні механізму призупинення візових режимів з третіми країнами.


Перед самітом Україна-ЄС 24 листопада президент Європарламенту Мартін Шульц зазначив, що безвізовий режим для України залежить від здатності країн-членів ЄС домовитися щодо механізму тимчасового призупинення дії Шенгенської угоди з третіми країнами. За його словами, зауваження до механізму призупинення мають не тільки Франція, але і Бельгія, Німеччина, Італія та інші країни. Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що безвізовий режим для українців з боку ЄС запрацює одразу після узгодження механізму його призупинення.

Читайте також: Чим ризикує ЄС через зволікання з «безвізом» для України, - Геращенко розповіла