Суспільство
13 грудня 2016
27 українських військових після полону перейшли на бік бойовиків - СБУ
63 військовослужбовця через тортури дали згоду на співпрацю з російськими спецслужбами, однак після повернення повідомили про факт вербування.
news-image

Двадцять сім українських військових після перебування в полоні перейшли на бік бойовиків, також контррозвідка попередила 76 фактів вербування. Ці 27 військових зараз беруть участь у конфлікті на боці бойовиків. Про це в ході брифінгу заявив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук, передає «Є!» із посиланням на УНІАН.

Як повідомляє прес-служба СБУ в Twitter, контррозвідка попередила 76 фактів вербування російською розвідкою або терористами "ДНР/ЛНР".

Також повідомляється, що опитано 1402 військовослужбовця, більшість з яких заявили, що до них застосовувалися тортури для примусу до переходу на бік ворога.

Військова контррозвідка СБУ з початку російської агресії збирає свідчення військових, які стали жертвами тортур терористичних угруповань. Відзначається, що найбільшу жорстокість терористи проявляли до воїнів-десантників, артилеристів, спецпризначенців, розвідників, бійців добробатів.

Також в СБУ повідомили, що 63 військовослужбовця через тортури дали згоду на співпрацю з російськими спецслужбами, однак після повернення добровільно повідомили про факт вербування. Відповідно, вони будуть звільнені від кримінальної відповідальності.

На сьогодні 47 колишніх полонених військовослужбовців вирішили звернутися в міжнародні інстанції з приводу жорстокого поводження з ними під час перебування в полоні з боку російських спецслужб і представників російської сторони. Вже 31 скарга була направлена на адресу різних міжнародних інституцій, в тому числі до верховного комісару ООН з прав людини, - розповів Ткачук.

 

Читайте також: Російський блогер на українському кордоні попросив статус біженця
Читайте також: СБУ розповіла про викриття українського офіцера-зрадника, звільненого з полону «ДНР»
Читайте також: Трамп вирішив призначити держсекретарем пропутінського кандидата