Резонанс
14 грудня 2016
Сьогодні голландський суд має вирішити долю скіфського золота з музеїв Криму
Оголошення вердикту заплановано на 11 годину ранку.
news-image

14 грудня окружний суд Амстердама має вирішити долю колекції музейних скарбів з Криму - або віддати музеям анексованого півострова, або повернути державі Україна, передає «Є!» із посиланням на ВВС.

Оголошення вердикту заплановано на 11 годину ранку за Києвом.

Фактична суперечка між Україною та Росією за понад півтисячі музейних коштовностей триває понад два роки. Чотири кримські музеї, які зараз підкоряються Москві, вимагають повернути коштовності на півострів, а Україна наполягає на їхній тимчасовій передачі до Національного музею історії України.

Коштовності вивезли на виставку до Німеччини та Нідерландів ще до анексії Криму наприкінці 2013 року, а потім музей сам звернувся до суду вирішити долю експозиції. "Скіфське золото".

Сторони сперечаються щодо 565 музейних предметів, які в побуті часто називають "скіфським золотом", хоча йдеться не лише про золоті прикраси. В експозиції представлено коштовності і предмети різних епох кримського регіону.

Частину експонатів виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі" з музеїв континентальної України повернули в травні і вересні 2014 року. А от колекції, надані центральним музеєм Тавриди, Керченським історико-культурним заповідником, Бахчисарайським історико-культурним заповідником і заповідником "Херсонес Таврійський", - "зависли".

Предмети мистецтва Україна відправила за кордон ще в 2013 році: до лютого 2014 вони виставлялися в Рейнському крайовому музеї Бонна, а напередодні анексії - у лютому 2014 року, їх перевезли до Нідерландів - до музею Алларда Пірсона. Саме амстердамський музей зараз зберігає колекцію.

Після закінчення виставки нідерландський музей не захотів сам вирішувати долю експонатів - передавати в анексований Росією Крим чи владі України. Він звернувся до суду, щоби вирішити це питання. Кримські музеї також подали позов до суду Амстердама проти музею Алларда Пірсона. Свою вимогу повернути колекцію України висунули і в Києві. Українська позиція будується на тому, що всі експонати є власністю держави, і тому їх мають повернути Україні.

Кримські музеї Україна розглядає як зберігачів музейного фонду, який все одно належить державі. Тому міністерство культури і просить повернути колекцію до Києва. Мінкульт формально розірвав угоди з кримськими музеями про зберігання експонатів. Чинні керівники кримських музеїв апелюють до контрактів і наголошують, що в угоді з музеєм Алларда Пірсона останній зобов'язувався повернути предмети мистецтва їм. Окрім того, музеї наполягають на тому, що колекція є частиною "культурної спадщини Криму". Формальники сторонами судового спору стали три учасники - представники кримських музеїв, музей Алларда Пірсона та Україна.

Офіційно РФ не є стороною у судовому процесі.  Але, як стверджують представники України, Росія неформально включилася в цей процес та намагається вплинути на вирішення ситуації. Влада Росії неодноразово вимагала повернути колекції до Криму, зокрема з такими заявами виступав міністр культури РФ Володимир Мединський. Хоча він наголошує, що його країна принципово не є стороною спору. В українському ж Мінкульті стверджують, що музей давав гарантії повернення не кримським музеям, а державі Україна.

Колекцію мають повернути на тимчасове зберігання до Києва. Експонати передадуть кримським музеям після повернення півострова до складу України, - обіцяє міністр Євген Нищук.

Вирішальне засідання суду Амстердама щодо долі колекції відбулось 5 жовтня, коли всі сторони представили аргументи. Під час засідання захист кримських музеїв апелював до Гаагської конвенції 1954 року, яка забороняє репресії культурних цінностей державою.

Захисниця музеїв Савицька говорить про високу мораль музейної співпраці. Хоч ридай, - поділилась враженнями від засідання заступник міністра інформполітики Еміне Джапарова.

Україну у справі представляє юридична фірма "Bergh Stoop & Sanders NV". Натомість директор керченського музею Тетяна Умріхіна після суду розповіла журналістам, що українська делегація нібито вела себе не дипломатично, а захист кримчан виглядав сильнішим. Протилежну оцінку засіданню у розмові з ВВС Україна дала одна з учасниць засідань від України. За її словами, саме адвокатів кримчан суддя вимушений був час від часу зупиняти та перебивати.

На початку грудня у справу втрутились і правоохоронні органи України. 2 грудня прокуратура оголосила, що Печерський суд Києва заочно арештував всі спірні музейні експонати, які перебувають у музеї Алларда Пірсона. Прокуратура відкрила кримінальне провадження через відмову музею повернути коштовності державі Україна. Суд формально наклав на експонати арешт та звернувся до Інтерполу з вимогою забезпечити міжнародний розшук майна. Співрозмовники ВВС Україна з-поміж учасників процесу пояснили, що рішення Печерського суду - це ще один аргумент українського захисту на користь того, що колекція перебуває у Нідерландах незаконно. Але особливого впливу на рішення суду це не матиме, вважають співрозмовники.

І українська, і кримська сторона сподіваються на позитивне для себе рішення суду 14 грудня. Голландський адвокат України Маартен Сандерс нещодавно у розмові з журналістами спрогнозував позитивне для України рішення.

Оскільки артефакти належать Україні, яка більше не дозволяє зберігати їх музеям, не бачу причин, чому суд може ухвалити інше рішення. Тим більше, що Нідерланди та ЄС визнали анексію Криму незаконною, - заявив пан Сандерс.

Натомість заступник міністра культури України Світлана Фоменко, яка залучена до справи, не прогнозує швидкого повернення колекцій.

Маємо розуміти, що це лише середина справи, адже або українська сторона, або представники кримських музеїв будуть подавати апеляцію, - заявила напередодні рішення суду пані Фоменко.

З українського боку наголошують - подібних прецедентів ще не було, тому прогнозувати щось дуже складно.

Перед оголошенням рішення про позитивний настрій заявили і представники кримських музеїв.

Очікуємо на перемогу, але сказати щось чітко складно. Сподіваємось на розсудливе рішення суду, - заявила 13 грудня Тетяна Умріхіна.

Обидві сторони вже обіцяють подавати апеляцію у випадку програшу, тому на швидке вирішення долі колекцій артефактів не варто.  

Читайте також: Полковник-зрадник пояснив, чому носив російську форму і зброю у полоні
Читайте також: Курс валют на 14 грудня