Україна
18 грудня 2016
Секрети Савченко: можливість вербування нардепа у ФСБ
Терористам вигідно тримати заручників-українців, бо вони переслідують геть інші цілі, ніж звільнення своїх полонених бойовиків.
news-image

Герой України і нардеп Надія Савченко, яку українці так мріяли витягти з російського полону ще навесні, цього тижня опинилася під шквалом критики. "Чи не засланий козачок?", – це ще м'яка реакція соцмереж на таємну її зустріч з очільниками самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" у Мінську. З допомогою, як підозрюють, російської ФСБ. Розмова, після якої терористами і вбивцями своїх візаві Савченко вже не вважає. А вони самі кажуть, що матимуть тепер свій голос у Верховній Раді. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Від любові до ненависті – один крок. Своїми таємними, сепаратистськими переговорами із Захарченком та Плотницьким Надія Савченко цей крок зробила. Україну, без сумніву, приголомшили характеристики ворогів. 

Ті, хто вбивали, катували, грабували, ґвалтували, виявляється, вже не терористи, а люди-співрозмовники – ці заяви Савченко пролунали по всіх телеканалах країни.

"Я обіцяла людям, вийшовши з тюрми, що я буду боротися і я буду говорити навіть з чортом. Так, я сиділа за столом з людьми, з якими ми стріляли один в одного і я в них чорта не побачила. Я побачила в них людей. Ні, терористами

вони не є. Сепаратистами вони скоріш за все є. Там є частина сепаратистів, частина колаборантів, частина – окупованого населення", – заявила Савченко

.

Ледь не останнім цвяхом у труну репутації Савченко стала її згода на неофіційну зустріч із людиною терористів у Києві та підтримка створення представництва терористичних "ЛНР" та "ДНР" у столиці. Насправді, так вона зреагувала на експеримент репортерів із програми "Гроші" на каналі "1+1".

Звичайно, це була журналістська провокація. Але легкість, з якою Савченко пішла на контакт із ворогом, та готовність йому допомагати в одну мить змінили ставлення українців до вчорашньої "Жанни Дарк". Крім того, ми не знаємо, скільки відбулося справжніх зустрічей Надії і про що там домовлялися. Лідери ворожих анклавів, зокрема, Плотницький, уже назвали Савченко своїм представником у Верховній Раді. В Україні вголос заговорили, що в російській камері їй промили мізки і вона стала агентом Кремля, мета вербування – підірвати Україну зсередини. Згадали і дивну поведінку на Майдані, коли її бачили на боці "Беркуту".

Психологи-криміналісти заперечили можливість вербування Савченко у ФСБ. Журналісти програми ТСН.Тиждень попросили фахівця, психолога-криміналіста проаналізувати її поведінку. Полковник Юрій Ірхін знає, що говорить, бо за його розробками знешкоджені десятки серійних убивць та маніяків.

"Мені подобається запитання, як ви його задали: перевербували. Справа в тому, що особистість та нутро Надії Савченко не передбачає вербування як таке. Не можу сказати, що вона скоїла зраду чи щось подібне. Я би назвав це так: вона зробила певний вчинок без дозволу перших осіб. Ось і все", – аналізує психолог-криміналіст Юрій Ірхін.

 Політики одразу відхрестились від Савченко. "Батьківщина" повідомила, що Надія вже давно не є членом партії, а цього тижня її вилучили і з парламентської фракції. Президент України Петро Порошенко розкритикував учинки вчорашньої героїні. 

"Мені дуже шкода, адже ця людина пройшла великі випробування. І я думаю, що такі кроки не принесуть користі ані їй, ані країні", – ідеться в заяві Порошенка.

Савченко пішла далі й оголосила про свої конкретні домовленості з бойовиками про обмін військовополоненими.

Іншими словами: "Порошенко не зміг, а я змогла".

"ЛДНР" заперечили зобов'язання. А оточення президента одразу продемонструвало свою здатність домовлятися. Влада не хоче, щоб невповноважені особи перехоплювали в неї ініціативу і вели якісь переговори.

"Ми готові передати 228 осіб, які здійснили злочини. Але там, де це можливо процесуально і юридично, щоб розблокувати процес звільнення заручників і щоби ми звільнили 58 осіб. Але ми досі не маємо офіційної відповіді на це", – зазначила уповноважена президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко. Обмін бранцями заблокований і довго залишатиметься таким. 

Терористам вигідно тримати заручників-українців, бо вони переслідують геть інші цілі, ніж звільнення своїх полонених бойовиків. Одна їхня власна, тактична мета – виторгувати собі амністію, тобто прощення всіх злочинів. Друга мета кремлівська – дискредитувати нову владу в очах західних партнерів, добитися перемоги у війні, капітуляції виснаженої України. Крім того, ідеться про створення іншого, ніж Мінськ, переговорного майданчика. Савченко, хай якими мотивами вона керувалася, дуже вдало підходить на роль одного з таких інструментів, каже екс-учасник Мінської перемовної групи Роман Безсмертний. Кремль буде намагатися політично капіталізувати Савченко. Водночас – дискредитувати конкретно Порошенка. Бо мова насправді звелася до двох речей: спробувати в Україні народити нового політичного вождя і дискредитувати офіційну владу.

Росіяни, Кремль спробують використати простий механізм – підірвати ситуацію через регіони. Воно співпаде з процесом децентралізації й так далі", – зазначає колишній учасник Мінських переговорів Роман Безсмертний.

Ці та інші запитання журналісти ТСН.Тижня хотіли поставити і самій Надії Савченко, однак її оточення послалося на сильну зайнятість народного депутата. А шкода, бо українці сьогодні не розуміють Савченко. Людину з героїчним минулим, але з туманним майбутнім, людину, яка, ще не досягнувши заявлених шляхетних цілей, не звільнивши жодного заручника, вже породила велику кількість запитань до себе. І чергову зневіру в героїв.

Читайте також: З полону звільнили останнього кіборга Донецького аеропорту