Гонтарева прокоментувала націоналізацію «ПриватБанку»
За словами голови Нацбанку, обслуговування юросіб зупинено на день, інших обмежень не буде.
news-image

Нестача капіталу "ПриватБанку" зросла до 148 млрд гривень. Про це на брифінгу, який транслював телеканал заявила глава Національного банку Валерія Гонтарева, передає «Є!» із посиланням на 112 Україна.

Станом на 1 грудня цього року брак капіталу "ПриватБанку" виріс до 148 млрд грн, а ліквідність банку істотно знизилася. Банк майже рік не виконував нормативи обов'язкового резервування, а прострочена заборгованість банку перед регулятором за стабілізаційними кредитами становила 14 млрд грн, загальна заборгованість в 19 млрд грн.

Усвідомлюючи всі проблеми "ПриватБанку" і ризики, які вони створюють для здоров'я фінансового сектора та економіки країни в цілому, ми не могли чекати довше, - сказала вона.

За її словами, націоналізація "ПриватБанку" - це єдина можливість зберегти кошти понад 20 млн громадян України та врятувати її фінансову систему.

Ми переконані, що перехід банку у державну власність – це єдина можливість зберегти кошти вкладників та врятувати фінансову систему. У такий спосіб ми захищаємо понад 20 млн громадян України, які обслуговуються і зберігають кошти у цьому банку. В першу чергу, мова йде про 3,2 млн пенсіонерів, понад 500 тис. студентів та 1,6 млн інших соціально незахищених громадян.

Не менш важливо для збереження фінансової стабільності та недопущення зростання соціальної напруги є те, що не втратять свої кошти і зможуть надалі безперебійно працювати 500 тис. фізичних осіб підприємців, а також 600 тис. підприємств від малих до великих. А 3,6 млн працівників збережуть доступ до своїх зарплат, зокрема 2,2 млн працівників бюджетних установ та 1,4 млн працівників комерційних організацій, - зазначила вона.

Пані Гонтарева запевнила, що банкомати і термінали "Приватбанку" продовжують працювати в звичайному режимі.

Банкомати і термінали продовжують працювати, а розрахунки й надалі тривають, - сказала вона.

За її словами, клієнти мають вільний доступ до своїх поточних рахунків і депозитів.

Ми розробили чіткий план, який зробить перехід "Приватбанку" в державну власність максимально безболісним для його клієнтів і одночасно мінімізує ризик для фінансової стабільності для нашої держави. Банк продовжує свою роботу, всі карткові операції за рахунками фізичних осіб будуть проходити в звичайному режимі.

По-друге, тимчасово, на один день, 19 грудня, ми призупиняємо обслуговування клієнтів юридичних осіб, але це зумовлено суто технічними питаннями. Інших обмежень для клієнтів поки не передбачено, - додала вона.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України на засіданні в неділю, 18 грудня, підтримав пропозицію Національного банку та Ради фінансової стабільності про перехід ПАТ "Приватбанк" у стовідсоткову державну власність.