Суспільство
20 грудня 2016
Сьогодні виповнилося б 42 роки оперному співаку та захиснику України Василю Сліпаку
29 червня цього року Василь Сліпак загинув в бою від кулі снайпера.
news-image

20 грудня 1974 року у Львові народився оперний співак, соліст Паризької національної опери Василь Сліпак, передає «Є!» із посиланням на Високий замок.

Василь Сліпак воював на Сході України. 29 червня цього року загинув в бою від кулі снайпера.

Василь ще з дитинства почав займатися співом. У 9 років прийшов до Львівської державної академічної хорової капели «Дударик». Співав там до 1994-го. Разом із капелчанами виступав на найвідоміших сценах світу у близько 20 країнах: Національна опера України, Національна філармонія, Карнегі-Хол, собор Паризької Богоматері, концертні зали Канади, Італії Голландії, Бельгії, Швейцарії, Прибалтики.

Вчився у Львівській національній музичній консерваторії імені Лисенка.

У 1997-му молодий та єдиний в Україні контр тенор став солістом Паризької національної опери. У творчому доробку співака більше 20 партій – Фігаро, Тореадор, Дон Жуан, Мефістофель та інші відомі оперні партії.

Під час Революції гідності Василь не міг вилетіти до Києва, тому, що у нього був контракт з оперою Бастилії. Втім, став активним учасником всього, що відбувалося в діаспорі: підтримав Паризький євромайдан, постійно відправляв на Майдан передачі з гуманітарною допомогою, збирав гроші, влаштовував благодійні концерти.

Коли на Донбасі розпочалася війна, він створив благодійну організацію «Fraternité Ukrainienne / Українське братство», допомагав українським захисникам, познайомився з воїнами Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», згодом сам приєднався до них.

Я пропустив Майдан, але війну не пропущу, - сказав Василь.

Він не пропустив війни, так само, як вона не пропустила його. Тричі був на фронті. Вперше поїхав на війну в травні 2015 року. Воював в Пісках в районі Донецького аеропорту. Брав участь в боях за Авдіївку в складі 1-ї окремої штурмової роти 7-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. Повернувся пораненим. Другий раз поїхав на фронт у вересні 2015 року, у Водяне, на лінію зіткнення, в жовтні повернувся в Париж. У червні 2016 року знову поїхав на Донбас. Планував залишитися там на півроку. Але 29 червня 2016 загинув в бою від кулі ворожого снайпера.

30 червня 2016 Василь Сліпак був нагороджений Орденом «За мужність» I ст. (посмертно) - за особисту мужність, виявлену в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові. Похований на Алеї героїв Личаківського цвинтаря Львова.

Сьогодні у Львові в музично-меморіальному музеї Соломії Крушельницької відбудеться вечір, присвячений співаку і воїну Василю Сліпаку, повідомляє Український світ.

Після трагічної загибелі на вшанування пам’яті Василя Сліпака відбулося більше десяти концертів у Франції, США та інших країнах.

Читайте також: Сили АТО відбили атаку бойовиків під Світлодарськом
Читайте також: На «Антонові» представили новий літак Ан-132 (відео)
Читайте також: Заступник голови АП придбав квартиру на Печерську за 5 мільйонів