Війна
22 грудня 2016
Російські хакери відстежували українську артилерію через програму на Android
Шкідлива програма була в змозі встановити зв'язок і деякі географічні дані через зараження пристроїв.
news-image

Хакерська група, пов'язана з російським урядом і гучними кібератаками проти демократів під час президентських виборів у США, ймовірно, використовувала шкідливі програми на пристроях Android для відстеження української артилерії та її цілей з кінця 2014 до 2016 року. Про це йдеться у новому звіті компанії з кібербезпеки CrowdStrike, опублікованому у четвер, пише Reuters, передає «Є!» із посиланням на УНІАН.

Шкідлива програма була в змозі встановити зв'язок і деякі географічні дані через зараження пристроїв, які могли б, ймовірно, бути використані для нанесення удару по артилерії в підтримку проросійських сепаратистів, йдеться в доповіді.

Отримані результати є останніми в контексті зростаючої уваги серед західних служб безпеки і дослідників в області кібербезпеки, враховуючи, що президент Росії Володимир Путін все більше і більше покладається на хакерство для впливу на геополітичних противників.

Шкідлива програма, що використовувалась для відстеження українських артилерійських одиниць, є однією з версій програм, які були задіяні для злому Національного комітету Демократичної партії, заявив співзасновник CrowdStrike Дмитро Альперович в інтерв'ю.

Високий рівень втрат української артилерії від цього додатку наштовхує на впевненість, що «Фантастичний Ведмідь» (російська хакерська група – ред.) є відповідальним за кібератаку.

Вони не можуть бути незалежними від (певної – ред.) групи або злочинного угруповання, вони повинні знаходитися в тісному контакті з російськими військовим, – сказав Альперович.
Розгортання цієї хакерської програми "розширює російські кіберможливості на лінії фронту, на полі бою, – йдеться в доповіді, і вона "могла б полегшити випереджальне розуміння української артилерії та руху військ, забезпечуючи тим самим російські війська з корисною інформацією стратегічного планування".

Легальне завантаження додатку було доступне на сторінках, які використовуються українською артилерією у російській соцмережі вКонтакте, підкреслюється у звіті. І немає ніяких доказів того, що додаток зроблений доступним в онлайн-магазині Android, що обмежує поширення цієї програми, йдеться у звіті.

Читайте також: На Світлодарській дузі одного бійця взяли в полон – штаб
Читайте також: Курс валют на 22 грудня
Читайте також: Російського посла вбив колишній охоронець Ердогана: турецькі ЗМІ опублікували фото