Війна
29 грудня 2016
Які атестати про освіту видає «ДНР»
Такий підхід до молоді – цілком свідома тактика поневолення жителів Донеччини та знищення майбутньої інтелігенції.
news-image
"Цей клаптик паперу мені зовсім не потрібен, бо його нема де застосовувати", - сказав молодий чоловік, який покинув фейкову республіку, створену Росією на українській Донеччині.

Інформує «Є!», з посиланням на expres.ua.

Замість документу він отримав кольорову роздруківку з недійсною ніде, окрім окупованої території, печаткою. Цьогоріч такі ж отримають ще близько 20 000 дітей, які стали заручниками терористів. Під час перевірки на блокпосту чоловік, який перетинав лінію розмежування, надав атестат про середню освіту, виданий у "ДНР".

Хлопець закінчив Макіївську вечірню загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №27, перебуваючи у виправній колонії в окупації. Розпочати нове життя вирішив на підконтрольній Україні території, де мешкав до цього. Але не у всіх випускників захопленої бойовиками території Донеччини є можливість поїхати на навчання за межі окупації.

Сьогодні на окупованій території залишилися 537 шкіл, де зараз, за приблизними оцінками поліції, вчаться 140 тисяч дітей, повідомляє поліція Донеччини. Цього року школу закінчать близько 20 тисяч підлітків. Усі вони замість атестатів отримають путівки у нікуди. У той час, як перед їхніми однолітками відкриваються можливості розвиватися, вчитися у кращих вишах країни та світу, молодь в окупації виявляється замкненою в обмеженому просторі. Лише одиниці «образцово-показово» відправляються на навчання до РФ.

Такий підхід до молоді – цілком свідома тактика поневолення жителів Донеччини та знищення майбутньої інтелігенції. Саме на дітей та молодь спрямований основний вектор проросійської пропаганди Завдання «спеців» просте - зробити з них носіїв «руського миру», гарматне м'ясо, яке не задаватиме зайвих питань. На базі навчальних закладів формуються цілі загони старшокласників, є й дівочі «роти», проводяться «військово-патріотичні збори», де дітей вчать ненавидіти усе українське та вправлятися зі зброєю, готуючи їх гинути в ім’я чужих інтересів.

А між тим у цьому році проект школярки з Маріуполя посів 2 місце у світі на олімпіаді з екології у Нідерландах, дівчина представила інноваційну розробку у сфері утилізації пластикових відходів, роботою зацікавилися світові компанії. Не менш талановиті хлопці та дівчата з Донецька, Макіївки, Горлівки також могли б створювати щось нове та представити рідну область на світовій арені. Головне – не допустити, аби вони стали втраченим поколінням.

Читайте також: Хакерська атака на ОБСЄ