Кабмін пропонує накласти на імпорт додатковий збір у 5-10%
Ставку 10% уряд планує ввести для товарів, що ввозяться на територію України громадянами
news-image

Уряд України пропонує ввести на 12 місяців, починаючи з 1 січня 2015 року, додатковий імпортний збір, для стабілізації платіжного балансу країни, в розмірі 5-10%, за винятком життєво необхідних товарів.

Про це пише "Єдність" з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

Відповідні законопроекти "Про стабілізацію платіжного балансу України" (№156) та "Про внесення змін до Митного кодексу України" (№1563) Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді в ніч на вівторок.

Згідно з ними, імпорт продовольчих товарів (товарні групи 1-24, згідно УКТЗЕД) пропонується обкладати додатковим збором у 10%, решта товарів (групи 25-97) - за ставкою 5%. Крім того, ставку 10% уряд планує ввести для товарів, що ввозяться на територію України громадянами.

Від додаткового збору уряд пропонує звільнити життєво необхідні товари, до яких він віднес: природний газ, енергетичне вугілля, паливо для АЕС, нафту і нафтопродукти, банкноти і банківські метали, гуманітарну допомогу.

У пояснювальній записці уряд зазначає, що введення такого тимчасового імпортного збору відповідає положенню СОТ, так як платіжний баланс України суттєво погіршився.