Світ
31 грудня 2016
Пан Гі Мун прощається з ООН
10 років на посаді були для нього часом безперервного випробування.
news-image

Сьогодні опівночі закінчується термін повноважень Пан Гі Муна на посаді генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун після 10 років в ООН попрощався з організацією - опівночі Нового року закінчується термін повноважень Пан Гі Муна на посаді генсека, повідомляє Associated Press, передає «Є!».

Новий рік Пан Гі Мун зустріне на Таймс Сквер в Нью-Йорку, де пройде традиційна церемонія опускання Кришталевого кулі. На цей раз честь натиснути кнопку, що приводить куля в рух, випала саме йому.

Пан Гі Мун повідомив журналістам, що 10 років на посаді були для нього часом безперервного випробування. Він зазначив, що розчарований через нездатність покласти край війні в Сирії, конфліктів в Південному Судані, Ємені, Центральноафриканській Республіці і в Конго.

Незважаючи на два терміни на посаді генсека ООН, Пан Гі Мун нерідко піддавався критиці за відсутність харизми і комунікативних навичок, які мають вирішальне значення в умовах зростаючої глобалізації.

Пан Гі Мун сподівався, що перебуваючи на посаді генсека ООН, він зможе зробити багато для забезпечення миру на Корейському півострові і врегулювання ядерної проблеми Північної Кореї, проте його надії не справдилися. І все ж Північна Корея зможе повернутися на порядок денний Пан Гі Муна, якщо він стане кандидатом на пост президента своєї рідної Південної Кореї, про що все частіше говорять останнім часом, пише агентство.

За результатами дослідження громадської думки агентством Real Meter Пан Гі Мун випереджає колишнього лідера опозиції Південної Кореї Мун Чже Іна і інших кандидатів в президенти країни.