Політика
1 січня 2017
Порошенко зробив приємний подарунок для підприємців у 2017 році
Законом встановлюється до 31 грудня 2017 року мораторій на проведення органами державного контролю планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.
news-image

Президент України Петро Порошенко підписав закон про введення мораторію на здійснення держнагляду у сфері господарської діяльності до кінця 2017 р. 

Інформує «Є!», з посиланням на zaxid.net.

Законом встановлюється до 31 грудня 2017 року мораторій на проведення органами державного контролю планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Документ також визначає підстави та випадки, коли державний нагляд здійснюється. Так, до 31 грудня 2017 року позапланові перевірки здійснюються органами державного нагляду за письмовою заявою суб'єкта господарювання; за рішенням суду; у разі настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку, що було пов'язано з діяльністю суб'єкта господарювання.

Державна регуляторна служба зобов'язана до початку проведення контролю оприлюднювати на своєму офіційному веб-сайті згоду на проведення таких заходів. Суб'єкти господарювання мають право не допускати посадових осіб органу державного нагляду для перевірки, якщо ті не пред'явили відповідне погодження.

«Дія цього Закону не поширюється на відносини, що виникають при проведенні заходів нагляду (контролю) органом державного регулювання діяльності в сферах енергетики і комунальних послуг, органом, який здійснює державне регулювання ринку цінних паперів, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах безпеки та окремих показників якості харчових продуктів тощо», - зазначається в повідомленні.

Кабмін у шестимісячний термін з дня набрання чинності Законом має розробити і затвердити стратегію і програму реформування системи державного нагляду, зокрема, в частині перегляду контрольних функцій держави для їх оптимізації та скорочення кількості органів державного нагляду та чисельності їх працівників. Державна регуляторна служба у двотижневий термін має затвердити форму та порядок надання погодження на проведення позапланового заходу державного нагляду.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та діє до 31 грудня 2017 включно.

Читайте також: Феєрверки в столиці обурили мережу