Тігіпко став власником «Універсал Банк»
«Універсал Банк» повідомив, що за даними Нацдепозитарію, кіпрська компанія Bailican Limited (підконтрольна Сергію Тігіпку) стала власником 99,987% його акцій.
news-image

Частка ж ERB New Europe Holding B.V. скоротилася до 0, передає «Є!», посилаючись на finbalance.

Нагадаємо, перед Новим роком група «ТАС» С. Тігіпка офіційно оголосила про закриття угоди з Eurobank Group щодо купівлі-продажу «Універсал Банку». 

«Завершення операції відбулося після отримання всіх необхідних дозволів від регулюючих органів - Антимонопольного комітету і Національного банку України», - йшлося в повідомленні групи.

15 грудня позачергові збори акціонерів «Універсал Банку» ухвалили рішення про збільшення статутного капіталу на 445 млн грн шляхом приватного розміщення додаткових акцій. Як зазначалося в повідомленні банку, розмiщення акцiй може призвести до придбання юридичною особою (кіпрською Bailican Limited, підконтрольною Сергію Тігіпку, - ред.) пакету акцiй у розмiрi, що перевищує 10% статутного капiталу «Унiверсал Банку».

У фінустанові також повідомляли, що на зборах акціонерів 15 грудня - до розгляду питання про розміщення акцій на 445 млн грн - мало також розглядатися питання про збільшення статутного капіталу "Універсал Банку" на 168 млн грн й розміщення відповідних акцій серед існуючих акціонерів.

За підсумками січня-вересня "Універсал Банк" задекларував прибуток 139 млн грн (у ІІІ кварталі – 109 млн грн), при тому, що у 2015 році фінустанова отримала збиток 2 млрд грн, а в 2014 році – 430 млн грн. На кінець ІІІ кварталу резерви "Універсал Банку" покривали його кредитний портфель на 29,1%. В аудиторському висновку компанії "РСМ Україна" до звітності "Універсал Банку" за 2015 рік констатувалося, що ризик фінустанови за кредитами в окремих районах Донецької та Луганської областей покритий не лише резервами, але й «грошовими коштами, отриманими від материнського банку».

На кінець вересня кредитний портфель юросіб в "Універсал Банку" становив 1,56 млрд грн, фізосіб - 2,05 млрд грн. Депозитний портфель юросіб був 787,4 млн грн, фізосіб - 2,09 млрд грн; кошти банків - 1,32 млрд грн.

На 01.10.2016 "Універсал Банк" займав 27-е місце в банківській системі за обсягом активів (5,4 млрд грн), тоді як "Таскомбанк" (його контролює С. Тігіпко) - 25-е місце (5,86 млрд грн). Сумарні активи "Універсал Банку" і "Таскомбанку" дозволили б об`єднаній фінустанові на вказану дату посісти 18-е місце в системі, потіснивши з відповідної позиції "Прокредит Банк" (активи якого - 10,5 млрд грн).

На кінець ІІІ кварталу власний капітал «Універсал Банку» становив 843 млн грн (32,5 млн дол. за офіційним курсом НБУ).

Головний фінансовий аналітик агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран припускав, що ймовірна ціна угоди з придбання Сергієм Тігіпком «Універсал Банку» складе до 0,5 капіталу. 

"Діапазон [ціни угоди] може бути дуже широким. Від нульової і навіть негативної вартості до незначної надбавки до капіталу. Він залежить як від бажання інвесторів банк продати, так і від показників самого банку. Не думаю, що в цьому випадку сума угоди перевищить капітал банку", - додавав Віктор Шулік, начальник відділу ринкових досліджень IBI-Rating.