У НБУ вважають оптимальним введення купюри у 1000 грн
Інтрига щодо того, хто може бути зображений на купюрі, зберігається досі.
news-image

Вже дуже скоро в Україні може з'явитися купюра у 1000 гривень.

Про це в інтерв'ю для "Лівий берег" повідомив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб, повідомляє «Є!» із посиланням на ТСН.

Таким чином він підтвердив натяк Валерії Гонтарєвої на можливість появи в Україні купюри великого номіналу.

На запитання журналістів щодо небезпеки введення такої банкноти, Сологуб погодився, що загалом поява 1000 гривень може стимулювати тіньову економіку.

Однак, заступник Гонтарєвої уточнив, що наразі нововведення може стати оптимальним для української економіки.

"Якщо ти робиш справді велику купюру, то це стимулює тіньову економіку. Як, наприклад, говорять про євро. Що 500 євро прибирають, бо це улюблена купюра фальшивомонетників або наркодилерів. А наші розрахунки показували, що в умовах того, як змінилася монетарна база, як змінився рівень цін в країні, оптимально все-таки введення цієї купюри", - пояснив Сологуб.

Утім заступник глави НБУ відмовився прокоментувати, хто зображений на купюрі, однак уточнив, що інтрига триматиметься недовго.  

Нагадаємо, що раніше на появу 1000-гривневої купюри натякнула голова Національного банку України Валерія Гонтарєва в ефірі Радіо Вести. Ведучий запитав її, чи не з'явиться така банкнота у наступному році у зв'язку із підвищенням мінімальної зарплати до 3200 гривень. Періодично у Мережі з'являється інформація, що така банкнота вже є, і що на ній зображений письменник Пантелеймон Куліш.

"Можу вам сказати, що Пантелеймона там нема, а інше поки що давайте притримаємо у таємниці", - відповіла Гонтарєва.