Світ
9 січня 2017
Нацрозвідка США заявила про максимальний ризик внутрішніх і зовнішніх конфліктів в світі в найближчі п'ять років
У США попередили про рекордну небезпеки конфліктів між світовими країнами.
news-image

Ризик виникнення конфліктів між країнами і всередині країн зростатиме протягом найближчих п'яти років до рівня, що не спостерігалося з часів холодної війни. Про це йдеться в анонсі доповіді "Глобальні тенденції: Парадокс прогресу", підготовленого аналітиками Національної розвідки США, опублікованому на офіційному сайті відомства. Видання Reuters  опублікувало основні тези документа, передає «Є!».
На думку авторів доповіді, світовий порядок, що склався після Другої світової війни, руйнується під впливом антиглобалізму і націоналізму.

Ці тенденції зійдуться в одній точці з безпрецедентною швидкістю, ускладнюючи управління і співробітництво, змінюючи природу влади і фундаментально змінюючи глобальний ландшафт, - йдеться в документі.

Відзначається, що розрахунок на те, що матеріальні стимули допоможуть зменшити рівень ескалації конфліктів, тільки поглиблює ризик їх виникнення, а відмінності в цінностях та інтересах країн приведуть до початку переділу сфер впливу.
У числі головних дестабілізуючих чинників в Національній розвідці США виділили "агресивніші" Росію і Китай, регіональні конфлікти, тероризм, зростання нерівності доходів, зміна клімату і слабке економічне зростання.
Автори доповіді не аналізували майбутній політичний курс США, проте в дослідженні приділили увагу основним заявами під час передвиборної кампанії обраного президентом Дональда Трампа, який пообіцяв покращення відносин з Росією, перегляд економічних відносин з Китаєм, повернення робочих місць на територію США і боротьбу з тероризмом.
У доповіді також говориться, що в найближче десятиліття виросте рівень загрози тероризму від невеликих груп людей і терористів-одинаків, "озброєних новітніми технологіями, ідеями та взаємовідносинами". А ослаблення прав людини і норм міжнародного законодавства заохочуватимуть РФ і Китай кидати виклик американському впливу в світі, вважають у Національній розвідці США. На їхню думку, це не призведе до прямого військового конфлікту, але несе потенційну загрозу.
Крім того, глобалізація і технічний прогрес поглиблять існуюче соціальна та економічна нерівність між багатими і бідними, що на тлі зменшення прошарку середнього класу загрожує зростанням антиіммігрантських і антіелітних настроїв, відзначається в доповіді.
Автори дослідження вважають, що позитивні тенденції в економіці будуть короткостроковими. При цьому тенденції, які призводять до зростання кризових явищ, можуть створити можливості для появи більш сприятливих прогнозів в довгостроковій перспективі.
Національна рада з розвідки готує свої доповіді на підставі звітів 17 розвідувальних відомств США. Його дослідження вважаються найбільш всеосяжними аналітичними продуктами американської розвідки.