Світ
24 грудня 2014
Вступили в дію міжнародні правила торгівлі зброєю
Передбачається, що заходи контролю за виконанням договору з'являться пізніше
news-image

Перший в історії Міжнародний договір з торгівлі зброєю (МДТЗ) встановлює стандарти для угод зі звичайними озброєннями, щорічний обсяг яких, за деякими оцінками, досягає 70 млрд доларів, пише "Єдність" з посиланням на "ЛігаБізнесІнформ".

Під дію конвенції підпадуть угоди про торгівлю важкою військовою технікою, а також легкою стрілецькою зброєю - від пістолетів до штурмових гвинтівок. При цьому договір не буде поширюватися на торгівлю зброєю всередині країн, а також підміняти собою нормативні акти, що встановлюють правила його зберігання.

Договором забороняється експорт звичайних озброєнь в порушення ембарго і санкцій або озброєнь, які використовувалися б при здійсненні геноциду, злочинів проти людяності, військових злочинів і терактів.

Передбачається, що заходи контролю за виконанням договору з'являться пізніше в ході конференцій країн - учасниць договору. Згідно з текстом договору, перша з них повинна відбутися протягом року після вступу конвенції в силу.

На сьогоднішній день 130 країн підписали МДТЗ, 60 з яких вручили ратифікаційні грамоти генеральному секретарю ООН Бан Кі Муну - депозитарію конвенції. З початку грудня до договору приєдналися Сербія, Ліхтенштейн, Польща, Литва, Нідерланди і ПАР.

Цікаво, що МДТЗ був прийнятий ще 2 квітня 2013 року на Генеральній асамблеї ООН. За нього проголосували 154 країни, проти висловилися Іран, КНДР і Сирія. Ще 23 країни, зокрема Росія, Білорусія, Болівія, Венесуела, Китай і Куба, при голосуванні утрималися.