Суспільство
10 січня 2017
Якщо ви обмінюєте бойовика на українського заручника, то здійснюєте злочин, це торгівля людьми - генерал СБУ Вовк
Першою умовою перед проведенням будь-яких переговорів має бути звільнення всіх незаконно утримуваних українців.
news-image

Публікація позафракційним нардепом Надією Савченко списків українських заручників не має ніякого значення, заявив в коментарі виданню "ГОРДОН" колишній начальник Головного слідчого управління Служби безпеки України генерал Василь Вовк, передає «Є!».

Опублікували списки заручників, які не опублікували, оприлюднили їх повністю або половину, зробила це Надя або Вася - яке це взагалі має значення? Для масового і системного звільнення наших заручників потрібно опублікувати ці списки на сайті Адміністрації Президента і Міністерства закордонних справ, а також офіційно направити їх главі держави, президенту Росії, МЗС України та МЗС РФ з підписом: "Ви, шановні" друзі ", несете персональну відповідальність за життя і здоров'я заручників, які були незаконно позбавлені свободи і утримуються незаконними збройними формуваннями під вашим кураторством. Ви є організаторами і посібниками злочину, пов'язаного з утриманням заручників, - зазначив Вовк.

Він акцентував увагу на тому, що обмін українських заручників на бойовиків є злочином.

Такі ж листи варто було б спрямувати всім главам провідних країн світу, в тому числі і новообраному президенту США. Від нього потрібно вимагати вплинути на Росію для звільнення людей. Вони утримуються незаконно. Який обмін? Між ким і ким? Між законом і беззаконням? Люди , про що ви взагалі говорите? І весь світ це підхопив, про якомусь обміні розповідає. Як можна змінювати законно затримана особа, яка підозрюється у вчиненні злочину, на заручника? Якщо ви обмінюєте бойовика на українського заручника, то здійснюєте злочин, це торгівля людьми . Перша умова перед проведенням будь-яких переговорів: звільнити незаконно утримуваних осіб, - підкреслив Вовк.

За його словами, в України немає незаконно утримуваних осіб.

Мене бісить, коли перші особи держав починають говорити про" обмінах ". У нас що, є незаконно утримувані особи? Або, може, наші суди, слідчі і прокурори незаконні? Ну тоді вибачте, в такому випадку і України немає. Про що ми тоді говоримо? Як взагалі це можна обговорювати? Коли в Росії сиділа Савченко, то на кожній сесії парламенту, на кожній зустрічі говорили тільки одне: "звільніть Надю, звільніть Надю!" так давайте і зараз так само. Нехай звільнять всіх наших заручників. Савченко хоча б була перед російської юстицією, нехай навіть і фейковий. А ці люди утримуються бандюками в гаражах і підвалах. Розумієте чи ні? - Заявив Вовк.

Він вважає, що майбутньому президентові США Дональда Трампа необхідно буде обговорити питання українських заручників з президентом РФ Володимиром Путіним.

Росія утримує цих заручників, адже ніхто, крім Путіна, не дає дозволу на звільнення навіть однієї людини. Він - організатор цього злочину і його перший пособник. І Трампу варто запитати у Путіна, хто взагалі судив цих заручників. Суд" ДНР "? Який такий суд "ДНР"? Які прокурори або слідчі "ДНР"? Про що взагалі мова? А ми зараз придумали якийсь обмін, щось там торгуємо з ними. Надю звільнили, попіарилися і за голову взялися. що ви граєтесь? ви все колись будете сидіти за зловживання службовим становищем і недбалість. Ви ж не виконуєте своїх обов'язків, - зазначив Вовк.

На його думку, президенту України Петру Порошенко потрібно направити Путіну офіційні списки українських заручників.

Заручників не обмінюється потрібно, а звільняти. Я не бачив, щоб президент України звернувся до Путіна з офіційним листом і списками заручників. Ось коли він це зробить, Путін буде відповідати за життя і здоров'я кожного нашого заручника. І всі міжнародні організації будуть знати, що бойовики, наприклад, відрізали палець Іванову Івану Івановичу. А він є в списках у президента США, канцлера Німеччини, президента Франції і так далі, - підкреслив Вовк.

За його словами, торгуючись з Путіним, українська влада не доб'ються звільнення своїх заручників.

Ми ж говоримо, що Росія окупувала наші території, але чому про заручників тоді немає ні слова? Незаконно говорити про незаконне обміні. Дуже зручно звільнити кілька наших заручників і потім три тижні на цьому піаритися. Ні, хлопці, так не робиться. Звільняти потрібно всіх. Торгуючись з Путіним, ми самі ж продовжуємо утримувати наших людей в заручниках, - резюмував Вовк.