Політика
12 січня 2017
Турецькі депутати побилися під час дебатів про розширення повноважень Ердогана (відео)
Реформа дозволить Ердогану призначати і звільняти міністрів уряду, повернути керівництво правлячою партією і керувати нею до 2029.
news-image

Турецькі депутати побилися вночі в парламенті під час дискусії про пакет конституційних реформ, які пропонують розширити повноваження президента республіки Реджепа Ердогана. Про це повідомляє Reuters, передає «Є!» із посиланням на УНІАН.

Депутати від правлячої «Партії справедливості і розвитку» і головної опозиційної «Республіканської народної партії» почали штовхати і бити один одного, після того, як вони заблокували трибуну Асамблеї.

Незважаючи на зіткнення, третя, четверта і п'ята статті законопроекту з 18 статей були затверджені на парламентській сесії, яка тривала до ранку четверга.

Планується, що обговорення буде відновлено вдень 12 січня.

Законопроект потребує підтримки, принаймні, 330 депутатів парламенту з 550. ПСР має 316 депутатів, які мають право голосу, і «Партія націоналістичного руху», що також підтримує законопроект, має 39 депутатів.

Реформа дозволить Ердогану призначати і звільняти міністрів уряду, повернути керівництво правлячою партією, і керувати нею до 2029.

ПСР разом з націоналістичною ПНР, які проштовхують зміни до конституції, вважають, що Ердоган принесе країні сильне керівництво, необхідне для недопущення повернення крихких коаліційних урядів минулого.

Опозиція – «Республіканська народна партія» і про-курдська «Демократична партія народів», – побоюються, що реформа призведе до авторитаризму.