Політика
13 січня 2017
Турецькі офіцери та дипломати попросили притулок у Норвегії
Повертатися додому ніхто не наважився, побоюючись за своє життя.
news-image

Група турецьких офіцерів НАТО і дипломатів звернулася до влади Норвегії із проханням про отримання політичного притулку. Про це повідомила газета Verdens Gang, передає «Є!»

За відомостями видання, люди, про яких йде мова, перебували на службі в Норвегії до минулої осені, проте потім турецька влада попросила їх повернутися на батьківщину, щоб допитати з приводу спроби військового перевороту в Туреччині в липні минулого року.

Повертатися ніхто не наважився, побоюючись за своє життя. Тепер все офіцери та дипломати живуть на секретних адресах в різних частинах Норвегії. Вони підтвердили Verdens Gang, що вже звернулися в норвезьку Міграційну службу та відділ поліції по роботі з іноземцями та попросили притулок, а будь-які можливі зв'язки зі спробою перевороту заперечують.

Повернутися зараз неможливо. Я звільнений з роботи в Норвегії, мій паспорт анульовано. Якщо я піду назад, мене відразу заарештують, я ризикую бути підданим насильству, мене можуть змусити дати неправдиві свідчення. У турецьких в'язницях люди вмирають з незрозумілих причин, - сказав один з прохачів притулку.

У Міністерстві юстиції країни відмовилися коментувати цей випадок.

Ми не можемо підтверджувати або спростовувати, чи звернувся хтось за притулком, а також говорити що-небудь про фінальне вирішення й причини звернення, - вказав представник Мін'юсту.

Нагадаємо, 15 липня 2016 року група солдатів і офіцерів із ЗС Туреччини почала спробу військового перевороту. Основне протистояння розгорнулося в Стамбулі та Анкарі. Загинули 246 осіб, не рахуючи путчистів, понад дві тисячі отримали поранення.

У підготовці путчу Анкара звинувачує організацію Фето ( "Терористична організація фетхуллахістів"). Так в Туреччині називають ряд структур, які пов'язані з ісламським проповідником Фетхуллахом Ґюленом, що з 1999 року проживає в США. В кінці липня влада країни в законодавчому порядку закрила кілька тисяч організацій, пов'язаних з "фетхуллахістами", а також провела масштабну чистку держапарату і армії, яка триває досі. До теперішнього часу понад 100 тисяч держслужбовців в різних структурах по всій країні були звільнені або відсторонені від виконання своїх обов'язків.

Читайте також: Угорський суд засудив репортерку телеканалу, яка поставила підніжку мігранту
Читайте також: У Білорусі правоохоронці стали на захист бойовика «ЛНР», який вбивав українців
Читайте також: Russia Today раптово з'явилася в ефірі телеканалу Конгресу США (відео)