Події
13 січня 2017
П'яні хулігани: в Одесі затримання перетворилася на гучний скандал (відео)
Аматорське відео дає підстави багатьом говорити про надлишкову жорстокість силовиків.
news-image

В Одесі розгорається скандал довкола відео, на якому зафільмовані нацгвардійці, що жорстоко лупцюють затриманих хуліганів. Момент побиття випадково зафіксувала місцева журналістка й оприлюднила відео в загальному доступі, передає «Є!», посилаючись на ТСН.

Інцидент стався на Соборній площі. Відомо, що місцеві жителі викликали поліцейських тому, що під вікнами їм заважала гучна компанія. Одесити кажуть, що їм дошкуляли робітники, що ремонтували квартиру на одному з поверхів будівлі – вони п'яни ломилися в інші квартири, вимикали світло та горланили.

Господар квартири, який викликав поліцію, твердить, що правоохоронці спершу чемно попросили хуліганів проїхати з ними в райвідділ, але сідати у спецавто порушники не захотіли. Тоді й почалося силове затримання, котре й потрапило на аматорське відео. 

"Спочатку вони з ними ніби як нормальні були, а потім було рукоприкладство, тому що з боку дебоширів був спротив", - каже очевидиця подій Антоніна Смеричинська.

Авторка відео, місцева журналістка Надія Осмокеску вважає, що правоохоронці могли діяти менш жорстко.

"Так, люди чинили спротив. Вони були трохи в неадекватному стані, але при цьому я вважаю, що є більш гуманні способи затримання людей", - каже вона.

 За робітників потім намагалися вступитися перехожі, бо вони вважали, що нацгвардійці застосували надмірну силу.

Ті ж пояснюють, що хулігани чинили серйозний опір і навіть ударили одного з правоохоронців по обличчю, тому й довелося діяти жорстко.

"Ми обійшлися засобами фізичного впливу, зокрема застосували прийоми рукопашного бою та самооборони. Нам не знадобилося застосовувати спецзасоби", - каже старший наряду Кирило Богдан.

 Одесити ж розділилися на тих, хто підтримав дії силовиків, та тих, хто засудив їх за надмірну жорстокість. Експертну оцінку погодився надати підполковник міліції у відставці Владислав Сердюк. Він переглянув відео і знайшов у ньому епізоди, котрі можуть мати дисциплінарні наслідки для правоохоронців. 

"У такій ситуації удар ногою, коли затриманий лежить, завжди буде кваліфікуватися, як перевищення засобів фізичного впливу. Завжди", - наголосив він.

На затриманих склали протоколи за хуліганство та злісну непокору працівникам правоохоронних органів.

Тим часом у самій Нацгвардії розпочали службове розслідування щодо дій своїх співробітників.