Світ
16 січня 2017
У НАТО стурбовані заявою Трампа
НАТО - "застаріла" організація.
news-image

Заява обраного президента США Дональда Трампа про те, що НАТО - "застаріла" організація, стривожила альянс, каже міністр закордонних справ Німеччини, передає «Є!», посилаючись на bbc.

За словами Франка-Вальтера Штайнмаєра, ця оцінка суперечить тому, що кілька днів тому сказав наступний міністр оборони, який прийшов разом із новою командою пана Трампа.

За словами Трампа, НАТО було створене "багато, багато років тому" і стало "застарілим, тому що не дбає про терор".

Він також повторив своє незадоволення тим, що багато членів блоку не платять справедливих внесків у бюджет організації.

"Багато з цих країн не платять стільки, скільки мали би платити, і думаю, це дуже нечесно щодо Сполучених Штатів", - сказав він.

Усупереч цьому, він додав, що НАТО "дуже важливе" для нього.

Пан Штайнмаєр, який говорив у Брюсселі після розмови з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, сказав, що заяви обраного президента "схвилювали і стурбували" альянс.

"Це суперечить тому, що говорив під час слухань у Вашингтоні американський міністр оборони кілька днів тому; побачимо, якими будуть наслідки для політики США", - сказав голова МЗС Німеччини.

Минулого тижня президент США Барак Обама розпорядився відправити до Польщі 3000 американських солдатів, 80 танків і сотні броньованих машин, щоби підтримати союзників по НАТО, яких турбує політика Росії.

Під час слухань у Сенаті генерал Джеймс Маттіс, якого пан Трамп обрав міністром оборони, назвав НАТО центральною силою у захисті США і звинуватив президента Росії у намаганнях розколоти альянс.