Світ
17 січня 2017
Розбирайте на цитати: Трамп провів бесіду із журналістами газет Times і Bild
Вибрані місця з інтерв'ю новообраного президента США.
news-image

Англомовні читачі цілий день дивуються відповідям обраного президента США Дональда Трампа на питання газет Times і Bild. Російська служба Бі-бі-сі спробувала перекласти деякі місця з інтерв'ю, що особливо повеселили критиків пана Трампа.

Повідомляє «Є!» із посиланням на ВВС.

Головні тези з інтерв'ю Дональда Трампа вже процитовані всією світовою пресою, у цій же збірці ми намагаємося передати не стільки зміст інтерв'ю, скільки стиль мови майбутнього очільника Білого дому.

Ми постаралися перекласти відповіді обраного президента якомога ближче до оригіналу, але не зовсім дослівно: "підрядковий" переклад виглядав би більш абсурдно, ніж слова Дональда Трампа у реальності.

Times опублікувала повну розшифровку бесіди з паном Трампом (платний доступ).

Питання йому задавали колишній британський міністр і один з лідерів кампанії за вихід з ЄС, шотландець Майкл Гоув (у даному випадку він виступав як кореспондент Times), і екс-головний редактор німецької газети Bild Кай Дикманн.

Питання: Пане обраний президент, ваш дідусь - з Німеччини, ваша мама - з Шотландії. Як ви знаєте, Майкл - шотландець, а я - німець. Як ви будете вибудовувати відносини з нашими країнами?

Дональд Трамп: Ну, тут буде схоже. Ми з величезною любов'ю ставимося до обох країн. Це чудові країни, відмінні місця. Дуже цікаво, як Британія відділилася. Я, як би, ну ви знаєте, це передбачав. Я був у Тернбері [готель у Шотландії, який належить Трампу - ВВС], я там стрічку перерізав, тому що я купив Тернбері, він неймовірно просто працює, і я вам ось що скажу: той факт, що фунт стерлінгів упав? Чудово! Тому що бізнес у багатьох місцях Британії неймовірний, як ви знаєте. Я думаю, "брекзит" у підсумку буде чудовою штукою.

Питання: Чому, як ви думаєте, стався "брекзит"?

Д.Т.: Люди не хочуть, щоб інші люди приїжджали і руйнували їхню країну, і, ви знаєте, у цій країні ми збираємося дуже сильно зміцнити кордони з першого ж дня, коли я заступлю на посаду. Один з перших наказів, які я підпишу в перший день - я думаю, це буде понеділок, а не п'ятниця або субота. Так? [...] Ми не хочемо, щоб приїжджали люди з Сирії, про кого ми навіть не знаємо, хто вони. Ви знаєте, немає способу відсікти цих людей. Я не хочу робити так, як зробила Німеччина.

Я дуже поважаю Меркель, до речі, повинен сказати. З величезною повагою ставлюся. Але, я думаю, те, що сталося, це дуже невдало.

І, ви знаєте, я люблю Німеччину, тому що мій тато приїхав з Німеччини, і я не хочу опинитися в такому становищі. Ви знаєте, як я на це дивлюся, у нас багато проблем.

[...]

Питання: Ви згадали своїх німецьких предків. Що для вас означає німецька кров?

Д.Т.: Ну, це чудово. Тобто, я дуже гордий з Німеччини. Німеччина, вона дуже особлива, Бад Дюркхайм [курортне містечко - ВВС], так? Це ось серйозна Німеччина, так? Ну це ніби взагалі не питання - це серйозна Німеччина. Ні, я дуже пишаюся Німеччиною. Я люблю Німеччину, я люблю Британію.

[...]

Питання: Коли ви, як президент, приїдете до Британії?

Д.Т.: Чекаю з нетерпінням. Моя мати дуже любила церемонії, я думаю, це у мене від неї, тому що батько був такий, традиційний, такий він був, а у матері був ніби як смак, вона любила королеву, ось це все любила - вона так гордилася королевою. Вона любила церемонії, красу цю, тому що ніхто не вміє це робити краще від англійців. І вона дуже поважала королеву, подобалася вона їй. Кожен раз, коли королеву показували по телевізору, моя мати обов'язково дивилася. З глузду з'їхати, правда?

Питання: Що ви успадкували від своєї матері-шотландки?

Д.Т.: Ну, шотландці відомі тим, що рахують копійки - ну ось і я люблю рахувати свої копійки. Ну, тобто, проблема в тому, що я рахую великі копійки.

[...]

Д.Т.: [...] Я тут переглядав, е-е-е, мені не можна це вам показувати, тому що це секретно - але, я дивився по Афганістану, і подивіться на Талібан - і подивіться на кожен, кожен рік, там все більше, більше, більше, розумієте, у них там різні кольори - і розумієте, ви тоді скажете: що взагалі відбувається?

Питання: І хто, як ви вважаєте, винен? Обама, Пакистан? Кого ви звинувачуєте?

Д.Т.: В Афганістані справи йдуть не так, як треба. Все йде не так, як треба - мені здається, ми в Афганістані вже майже 17 років - але якщо подивитися на всі місця, з усією відвертістю: ми не давали нашим людям робити те, що вони повинні були робити. Знаєте, у нас прекрасна армія, у нас буде ще набагато більш прекрасна армія, тому що ми збираємося її мати - ви знаєте, вона зараз дуже роздроблена, у нас буде прекрасна армія, але ми не дали нашим військовим перемогти.

[...]

Питання: Чи розумієте ви, чому східноєвропейці бояться Путіна і Росії?

Д.Т.: Звичайно. Ну звичайно, я знаю. Тобто, я розумію, що відбувається. Я вже давно кажу, що у НАТО проблеми. Проблема номер один: альянс застарів, тому що був сконструйований багато, багато років тому. Номер два: країни НАТО не платять стільки, скільки повинні. На мене так всі накинулися, коли я сказав, що НАТО застаріло. Воно застаріло, тому що не займається боротьбою з терором. Мене полоскали два дні. А потім вони почали говорити: Трамп правий, і тепер у них - це було на першій сторінці The Wall Street Journal - у них тепер цілий підрозділ займається питаннями терору, що добре.

А інше питання - у тому, що країни не платять по справедливості свою частку, й ми маємо захищати ці країни, а багато хто з цих країн не платить стільки, скільки мали б, що, я вважаю, несправедливо стосовно Сполучених Штатів. При всьому при цьому НАТО для мене дуже важливе.

[...]

Питання: Ви розірвете угоду з Іраном?

Д.Т.: [...] Я вважаю, це одна з найгірших угод взагалі. Я вважаю, це одна з найтупіших угод, що я бачив - одна з найтупіших, у сенсі угоди. Коли ви віддаєте - ви віддаєте 150 мільярдів доларів країні, коли ви віддаєте 1,7 мільярда доларів готівкою - ви коли-небудь бачили мільйон доларів стодолоровими купюрами? Це багато. Це ж ціле - ну, багато. 1,7 мільярда готівкою. Цілий літак. Ні, ви уявіть собі! Літак, багато літаків. Бум! 1,7 мільярда доларів. Я не розумію. Це показує, яка влада у президента - коли президент цієї країни може схвалити видачу 1,7 мільярда готівкою - це дуже багато влади.

[...]

Питання: (про торговельну угоду США з Британією після її виходу з ЄС) Тепер ми - на початку черги?

Д.Т.: Я думаю, ви прекрасно вчинили. Я думаю, все буде чудово.

[...]

Питання: Як робота президентом змінить ваші звички?

Д.Т.: Розумієте, це дуже, дуже велика переміна. Я ж жив дуже чудовим таким життям, розумієте, успіх, все добре, все чудово, а це ж зовсім інше. Але, ви знаєте, моє ставлення до цього таке: коли ти президент, ти у Білому домі, це дуже особливе таке місце, ти в ньому на обмежений період часу - хто ж захоче піти? Ну от як мені подобається президент Обама, він дуже чудовий, так, один на один він чудовий хлопець, але в інших обставинах, може, не такий чудовий - але хто ж захоче вийти з Білого дому кудись в інше місце і відправитися у відпустку? Білий дім - це дуже особливе місце, стільки роботи попереду, я не збираюся часто відлучатися - тобто, багато роботи попереду - я збираюся бути в ньому і працювати, робити те, що повинен робити - але хто ж захоче покинути Білий дім?

[...]

Питання: Чи чекаєте ви з нетерпінням на зустріч з нашим прем'єр-міністром [мова про Терезу Мей - ВВС]?

Д.Т.: Ну, я прилечу - скоро прилечу - я б сказав, що ми тут ще трохи побудемо, але... А взагалі схоже, що вона першою сюди прилетить. Як вона там, до речі, як ви думаєте?