Світ
28 січня 2017
Трамп посилає сигнал Путіну, що готовий торгуватися щодо санкцій, – нардеп
ЄС не може показати слабкість на тлі США.
news-image

Євросоюз із тривогою очікує на зняття санкцій з Росії президентом США Дональдом Трампом. Тим часом останній сигналізує своїми діями, що готовий торгуватися щодо цього питання.

Таку думку у своєму Facebook висловив нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко, передає «Є!».

Повітря наповнене очікуванням скасування Америкою санкцій проти Росії, що буде ударом по всьому ЄС. Це резюме моєї одноденної поїздки в Брюссель, де обговорювали зміну поточної ситуації з експертами, депутатами, журналістами, людьми з оточення Федеріки Могеріні, – написав нардеп.

Він зазначив, що ЄС раз на півроку продовжує весь пакет санкцій проти Росії, в тому числі найболючіші для режиму президента РФ Володимира Путіна – секторальні.

Рішення про продовження санкцій приймається одноголосно 28 країнами ЄС. Двигуном санкцій є Німеччина, канцлеру якої коли-небудь поставлять пам'ятник у Києві – її персональне неприйняття Путіна було ключовим для введення санкцій, – додав Лещенко.

Він наголосив, що один з аргументів канцлера Німеччини Ангели Меркель проти скасування санкцій – те, що ЄС не може показати слабкість на тлі США, які досі тримають санкції в повному обсязі.

Але тільки-но Трамп зніме санкції, це відкриє скриньку Пандори – прихильники зближення з Путіним наввипередки дістануть залізний аргумент: якщо американці, які не дуже страждали від санкцій, їх скасовують, то чому це не можуть зробити європейці, які щорічно втрачають мільярди? Тим більше на тлі відверто слабких реформ і корупції в Україні. В ЄС досить одного голосу з 28-ми за зняття європейських санкцій, – мовиться у повідомленні нардепа.

Лещенко наголосив, що в Євросоюзі вкрай стурбовані політикою Трампа.

Санкції Трампом ще не зняті, але витоками про підготовку такого рішення він посилає Путіну сигнал, що готовий до торгів. Причому за спиною європейців. Що запропонує Путін натомість? ЄС сьогодні нервує не менше, аніж Україна, – підсумував він.