Суспільство
28 січня 2017
Будьте уважні!: шахраї придумали новий спосіб крадіжки із банківських карт
Кеш-треппінг - популярний різновид крадіжок, при якому шахраї з допомогою накладки і клею перекривають відділення для видачі купюр.
news-image

За рік кількість крадіжок банківськими шахраями зросла втричі, а зловмисникам вдалось за цей період часу викрасти в українців майже 340 мільйонів гривень.

Нещодавно в Києві правоохоронці затримали банду з п'ятьох чоловіків, які за допомогою комп'ютерного вірусу намагалися витягти з банкомата 600 тисяч гривень, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Шахрайське ноу-хау не стоїть на місці. Скімінг, вішинг і кеш-треппінг стали найпопулярнішими аферами з банківськими картками українців.

Злодії озброїлись спеціальними приладами для скімінгу, які дозволяють їм отримати номер і ПІН-код банківської картки. Такі прилади шахраї встановлюють на банкомати і зчитують інформацію клієнтів банку. За отриманими даними потім знімають гроші.

Для того, щоб безпечно зняти свої гроші з банкомату, експерти радять користуватися трьома елементарними правилами: користуватися банкоматами в людних місцях, перевіряти міцність картоприймача та прикривати рукою клавіатуру при введенні ПІН-коду.

Кеш-треппінг - популярний різновид крадіжок, при якому шахраї з допомогою накладки і клею перекривають відділення для видачі купюр. Гроші впираються у встановлену аферистом панель, а оскільки банкомат належну операцію виконав, то завершує її. Клієнт не отримавши грошей, частіше за все відходить дзвонити у банк. В цей час шахрай, що стежить за ситуацією неподалік, забирає свою накладку разом із прилиплими до неї коштами.

Разом із тим банкіри наголошують, що вже добре навчилися боротися з шахрайськими пристроями, а антискімінгові накладки та камери спостереження дозволяють навіть спіймати злодіїв.

Вішинг – розповсюджене телефонне шахрайство з виманюванням реквізитів банківських карток і переказом коштів на карту злодіїв. Найчастіше шахраї надсилають на телефон власнику картки повідомлення нібито від імені банку з метою дізнатися потрібну інформацію про картку. Українці ж і далі бездумно розкривають свої персональні дані незнайомцям, тому боротись з цим видом шахрайства набагато важче, зазначають банкіри.

До слова, за інтернет-шахрайство в Україні передбачений лише штраф. В той час, як у Європі покарання значно серйозніше - до 12 років в'язниці.

Читайте також: «Кожна третя гривня»: Білецький звинувачує Нацгвардію в корупції
Читайте також: В Сумах підірвали банкомат (відео)