Суспільство
28 січня 2017
Якщо Кремль знищить Київ, ніхто не протестуватиме, – журналіст про вплив пропаганди на росіян
Цимбалюк: Російське суспільство є керованим.
news-image

Роман Цимбалюк, український журналіст, який працює та живе у Москві, стверджує, що російська пропаганда почала використовувати нові методи.

Про це він розповів у коментарі виманюю "Новое время".

Акценти дещо змінилися. По-перше, Росія повністю прибрала з інформаційного простору Крим і Донбас. Це може здаватися дивним, але Крим з'являється в російських ЗМІ виключно, якщо туди полетить цар всія Русі або прем'єр-міністр Медведєв. Тоді про це будуть новини на центральних телеканалах. Регіональних новин звідти та взагалі життя – у новинах немає. Його взагалі не висвітлюють. Не те, щоб я визнаю Крим "російською територією", – я просто пояснюю, як все працює, – підкреслив українець.

Також, за його словами, зникла інформація про Крим і Донбас і у з уст найвідомішого пропагандиста Дмитра Кисильова – 90% його передачі присвячено міжнародній політиці, зокрема і ситуації навколо виборів у США.

Акцент робиться на тому, що в Україні все дуже погано, що вона розвалюється, що буде дефолт, в армії крадуть, дороги погані, їсти нічого, Хрещатиком бігають голодні собаки, у банкоматах закінчилися гроші. Будь-яка подія з того, що я перерахував, – там не вигадки. У різних ЗМІ про це або говорилося, або писалося. Це не перебільшення. Що б не відбувалося в Україні – це подається в негативному ключі. Наприклад, безвіз: "А, європейці українців кинули!". Ніхто не розбирається, що й чому в Україні відбувається, – зауважив він.

На думку співробітника агенції УНІАН, такі телеканали, як "Росія 24", треба перейменувати в "Україна очима росіян", тому що для них головне показати, що все в нашій державі дуже погано, страшно, люди голодують, діти хворіють.

До смішного доходить: вони мені розповідають, як у нас живеться погано, але при цьому про російське життя – ні слова. Їм набагато приємніше обговорювати, як "погано" у нас, – наголосив кореспондент.

Крім того він зазначив, начебто з одного боку росіяни розуміють, що не все благополучно і в російській державі, але за фактом населення привчили жити проблемами України.

Багато в чому це пов'язано з тим, що вплинути громадянин Росії у Росії ні на що не може. У нього немає таких прав. У нього всі права типу виборчого формальні. Тому вони живуть своїм життям. Дуже люблять радіти нашим невдачам, дивуються, чому ми не тужимо за їхніми проблемами та катастрофами, як з військовим літаком було, – стверджує пан Роман.

Журналіст вважає, що більшість населення Росії до пропаганди ставиться серйозно.

Якщо завтра, як пропонують деякі експерти російських вишів, буде прийнято рішення бомбити Київ, сумніваюся, що російські громадяни будуть протестувати. Тому що всім відомо: якщо ти за незалежну Україну, то ти – бандерівець. А бандерівець – це фашист, каратель, таких знищують. Саме цьому пропаганда вчить людей у Росії останні 70 років або навіть трохи довше, – зазначив він.

Українець наголошує, що населення в Росії є керованим.

Народ не вдається в питання, чому щось відбувається. Я суджу за своїми знайомими: у багатьох з них мало не оргазм трапляється, коли вони бачать, як російські стратегічні бомбардувальники відкривають бомбо люки, і бомби падають кудись вниз. А потім їм розповідають, скільки вони вбили терористів, скільки об'єктів знищили. В жодного з них не виникає питання, чому ж їм не показують, куди ці бомби впали і що вийшло в результаті? – пояснює Цимбалюк.

За словами співрозмовника "Нового времени", основна маса людей не має наміру та не хоче шукати достовірну інформацію, порівнювати щось із чимось.

У російському суспільстві тривалий час культивувалося те, що називається синдром програшу після Холодної війни. Що росіян і Росію всі принижують, а тут прийшов Путін і почав робити так, що країна встає з колін. Ми говоримо про масову свідомість. Якщо хтось і бачить злочини російської держави, як, наприклад, атака на малайзійський "Боїнг", масова свідомість або відмовляється в це вірити, або називає це так званими "попутними втратами серед цивільного населення". По-перше, кожен з них розуміє, що можливості змінити щось у себе в країні у них немає. Якщо ти почнеш вдаватися в такі питання, то рано чи пізно тобі доведеться зробити якийсь висновок. Набагато простіше повірити, що Путін – спаситель, а американці – чмо, – резюмує Цимбалюк.