Світ
30 січня 2017
Дані почали збирати ще у 1982 році, - у Польщі опублікували архів із особистими даними про співробітників концтабору Аушвіц в Освенцемі
У Польщі вважають, що архів допоможе країні боротися із заявами про "польські табори смерті».
news-image

У Польщі опублікували архів із особистими даними близько 8,5 тисяч співробітників концтабору Аушвіц, передає «Є!», посилаючись на архів Інституту національної Польщі.

Зазначається, що архів допоможе країні боротися із заявами про "польські табори смерті».

Особисті дані нацистів почав збирати в 1982 році для наукової роботи професор Олександр Лащика. Спочатку були включені тільки дані працівників концтабору Аушвіц-Біркенау, пізніше список розширили за рахунок даних про наглядачів з інших таборів.

Дослідження проводилися спеціальною комісією, в академічному середовищі, а також музеєм Аушвіц-Біркенау.

Нагадаємо, що крім імен представників СС в базі опубліковані їх фотографії, дата і місце народження, громадянство, дату прибуття на службу в концтабір. У випадку тих, кого після війни судили, в архіві опубліковані також рішення по їх справах. Деякі з людей, чиї дані були опубліковані, досі  живі.

У IPN відзначили, що опублікований список - не остаточний і буде доповнюватися.

Раніше музей Аушвіц-Біркенау звернувся до жителів Німеччини та Австрії з проханням надати особисті документи та свідоцтва про функціонування табору, які перебувають у приватних власників.