Як чиновникам організовують підставу з хабарем
Вдало організований сценарій - майже половина успіху.
news-image

Аналіз багатьох «резонансних справ» хабарників показує тенденцію їх організації за одним сценарієм.

Інформує «Є!», з посиланням на socportal.info.

В цьому переконаний нардеп Ігор Попов:

1. Поступає замовлення правоохоронцям «покошмарити» певного посадовця (суддю, заступника ЦОВ, зампрокурора, ректора). Виконавці перевіряють особу на участь у «програмі» (стара назва від минулої «панди» — означає централізовану систему збору корупційних коштів на самий верх). Тих, хто працює наверх – не чіпають, бо можуть здати всю тему і весь ланцюг.

2. Знаходять лжесвідка. Той пише заяву, що суб’єкт вимагав хабаря. Заводять НСРД. Інколи при цьому і правда фіксують якість хабарницькі дії, тоді все простіше.

3. Але по процедурі – далі іде шоу підкидання хабаря. Паніковський бігав за Корейко з криком «віддай мільйон», тут ситуація дзеркальна. Підкидають в машину, закопують на клумбі, чи заскакують в кабінет і або намагаються віддати в руки, або ховають під тумбочку. В цей момент з’являється оперативна група, відео, купюри тонким шаром по всій кімнаті, сюжети в новинах. Прикольно було спостерігати, коли одному дуже високому судді хабар підкидали в кабінеті в 20-доларових купюрах, на око там валялося в папці доларів 250, тонким шаром навіть не викладали.

4. Далі – відсторонення від посади (мета замовлення), запобіжний захід (астрономічна застава, знову сюжет в новини), і довгі слідчі дії. Оскільки окрім заяви свідка нічого немає – купюри в руки підозрюваний не брав, свідків вимагання немає, аудіофіксації факту вимагання немає – справа просувається повільно. В цей час на звільненій посаді відбувається бурхлива діяльність. Затрати на гонорар знімальній групі окупаються за місяць.

5. Поки справа дійде до суду, поки пройдуть всі етапи суду – здохнуть і ішак, і навіть падишах. Завіса.

Читайте також: Гройсман хоче підняти зарплати українцям