Рада проголосувала в першому читанні за податок на імпорт
Новий збір введено на один рік
news-image

Народні депутати з третьої спроби підтримали в першому читанні урядовий законопроект N1562, що передбачає введення додаткового імпортного збору на всі товари, крім життєво необхідних.

Про це пише "Єдність" з посиланням на "ЛІГАБізнесІнформ". За відповідне рішення проголосували 237 народних депутатів з 226 необхідних.

Народний депутат від БПП Мустафа Найєм у себе в Facebook розповів, що Юлія Тимошенко та Віктор Пинзеник виступили "проти" даного законопроекту. За їх словами, введення закону призведе до відповідних санкцій з боку СОТ і, як наслідок, обмежить обсяги українського експорту. Крім того, введення додаткового збору може збільшити обсяги контрабанди.

Міністр фінансів Наталії Яресько визнала, що прийняття закону може призвести до проблем. У той же час, міністр запевняє, що країну кидати на амбразуру проти СОТ уряд не буде. Кабмін планує почати переговори із СОТ з цього питання одразу після прийняття бюджету. Сприяння в переговорах обіцяють представники МВФ, які і наполягали на введенні цього додаткового збору.

"Міністр планує зібрати за рахунок цього податку приблизно 17 млрд грн. Ця цифра потрібна для загальних показників бюджету, в тому числі, щоб отримати допомогу Міжнародного валютного фонду", - пояснює Найєм.

Нагадаємо, що проектом передбачений додатковий імпортний збір з товарів, що ввозяться для вільного обігу на територію України, незалежно від країни походження у розмірі 5-10% від вартості.