Суспільство
7 лютого 2017
«Головні нововведення»: як Рада хоче змінити життя водіїв
Нардепи за повернення меддовідок. Експерти: корупція лише зросте.
news-image

Народні депутати хочуть серйозно ускладнити життя водіям — зараз в Раду подано шість "автомобільних" законопроектів. І якщо з збільшенням штрафів за пияцтво за кермом і за їзду без прав експерти згодні, то нові вимоги до видачі меддовідок вони вважають невиправданими і кажуть, що вони не тільки не викоренять корупцію, а зроблять її більше, передає «Є!», посилаючись на Ukr.Media.

ЗДОРОВ'Я ТА ТВЕРЕЗІСТЬ

Нововведення з отриманням меддовідок такі: їх зобов'яжуть мати при собі кожного водія, за відсутність хочуть ввести штраф 850 грн, за підроблений документ про здоров'я — штраф 510 грн. Термін дії довідки — від 10 років для молодих до 1 року для пенсіонерів і тих, хто перевозить людей або небезпечні вантажі. Зараз довідка коштує 200 грн і одержувати її треба при первинній здачі на права, їх заміні (наприклад, людина змінила прізвище) або відновлення загублених. Якщо закон приймуть, то отримати довідку можна буде тільки в держмедустановах — приватні клініки позбавлять такого права, бо, на думку одного з авторів законопроекту нардепа Олега Мусія, там процвітає корупція, мовляв, довідки про профпридатність водіям в 99% випадків видають заочно.

Крім цього, хочуть розширити медогляд, крім десятка лікарів від нарколога та психіатра до гінеколога для жінок (чоловікам уролог не потрібен), потрібно буде зробити кардіограму, здати аналізи, включаючи кров на цукор, групу і резус, перевірити зір і... вестибулярний апарат!

Також депутати пропонують ще сильніше бити по кишені любителів нетверезої їзди. Якщо зараз перший штраф за пияцтво — 10 200 грн, то другий, 20 400 грн, — пропонують збільшити в 5 разів, до 102 тис. грн. Позбавлених водійських прав, якщо сів за кермо без прав хочуть штрафувати на 17 тис. грн (зараз 510 грн).

Але і це не все: один із законопроектів передбачає норму, згідно з якою після складання протоколу про пияцтво за кермом винному потрібно буде пройти в наркодиспансері позачергової медконтроль та профілактичні заходи (лекції про небезпеку їзди нетверезим з переглядом фото страшних аварій, як прийнято за кордоном). Інакше — штраф 3400 грн.

ДЕПУТАТИ І ЕКСПЕРТИ

За словами нардепа ВР Валерія Карпунцова, підтримка серед депутатів є, але поки законопроекти знаходяться на розгляді в комітетах. 

"Якщо комітети дадуть позитивний висновок, думаю, Рада проголосує. Так, меддовідки для всіх — це стара європейська практика", — сказав Карпунцов.

Але юрист Вадим Володарський каже, що аварій з-за поганого самопочуття водія і зараз мізер, оновлення меддовідки не потрібно.

"Але є колосальна корупційна складова — нескладно передбачити обурення мільйонів водіїв, загнаних в черзі в державних поліклініках, а також спроби "вирішити питання" з довідкою через знайомих лікарів. Та й якщо перелік протипоказань застосовувати буквально — водіїв не залишиться, бо знайти людину без єдиного діагнозу, що забороняє керувати машиною, дуже складно. Навпаки, потрібно приходити до західного формату, коли у майбутніх водіїв перевіряють тільки зір".

А транспортний експерт Микола Корчмаренко підтримує посилення покарання за пияцтво: 

"Вже зрозуміло, що нові штрафи в 10 200 грн мало вплинули. А ось якщо доведеться заплатити 100 тис. грн, людина задумається — пити за кермом або ні".

Техогляд до 2019 року

З листопада 2019 р. повернеться техогляд (ТО) для некомерційних легковиків, скасований в 2011 р. Законопроект про ТО поданий Кабміном ще в травні 2016 р., по ньому перший огляд нова машина пройде через 4 роки, потім — раз на 2 роки. За словами глави траспортного комітету ВР Ярослава Дубневича, закон потребує доопрацювання.

Як роз'яснив нам експерт Олег Назаренко, повернення ТО для всіх — вимога Асоціацію з ЄС. 

"Але документ Кабміну ущемляє права водіїв і приватних СТО на користь державних і робить акцент на екологічності авто. 60% наших авто "екологію" не пройдуть, треба пом'якшувати вимоги, інакше це шлях до корупції", — сказав Назаренко.